Élet-Stílus

Ilyen a szó szerint dögös divat

Petite Mort 1 (szőrme, gázolás, )
Petite Mort 1 (szőrme, gázolás, )

Halálra gázolt állatok bundájából varr dizájner ruhadarabokat az etikus szőrmerajongó.

Van az a vicc a fanatikus állatvédőkről, hogy miért éppen a szőrmebundákra vannak annyira kiakadva, hogy az utcákon vegzálják a viselőiket, és miért nem mondjuk a bőrdzsekikre? Nyilván azért, mert idősödő hölgyekkel sokkal biztonságosabb kötekedni, mint egy motoros bandával. Biztosan szerepet játszik ez is az okok között, de van az állatvédőknek azért komolyabb érvük is: a bőrből készült holmik alapanyagai olyan állatoktól származnak, amiket a húsuk miatt amúgy is levágnának, míg a bundaalapanyagoknak csak azért kell meghalniuk, hogy emberek bújhassanak a bőrükbe.

 Pamela Paquin (fotó: Facebook)

Létezik azonban egy keskeny, és első hallásra nem túl bizalomgerjesztő, etikus kerülőút: ha csak olyan szőrmét visel az ember, amelyiknek eredeti tulajdonosa nem azért halt meg, hogy miután megnyúzták, ízléses ruhadarab váljon belőle. Hanem mondjuk közúti baleset áldozata lett.

Egy bostoni dizájner, a 39 éves Pamela Paquin bár érezte, hogy jó az ötlet, de akkora robbanásra, ami a Petite Mort nevű márkájának megjelenését követte, álmaiban sem számított – írja a Daily Mail. A hölgy egyedi, kézzel varrt ruhadarabokat készít, az amerikai országutakon elgázolt állatok bundájából. Az autóbalesetekben elhullott állatok tetemének felhasználása nem új gondolat: mint arról korábban írtunk, azokban az amerikai államokban, ahol nem tiltja külön törvény a dögök feldolgozását, virágzik a Roadkill Cunise szubkultúra, vagyis az elgázolt állatok fogyasztásának hóbortja.

 Az alapanyag…

Az Egyesült Államok útjain elgázolt állatok tetemét egy szakhatóság gyűjti be, majd egy preparátor megnyúzza őket, a szőrmét pedig lefagyasztva küldik el Pamela Paquin műhelyébe, ahol húsz órányi munka után etikus ruhadarab készül belőlük. Akik hajlandók kifizetni a darabonként nagyjából ezerdolláros (kb.: 260 ezer forintos) árat, egy stóláért, gallérért, boleróért, sálért, kesztyűért, vagy muffért, igazolást kapnak arról, bundás kiegészítőjük autóbalesetből származik. A szőrmére varrt ezüstjelvényen feltüntetik azt is, hogy milyen állaté volt illetve, hogy hol találtak rá a tetemre.

 … és a termék. (képek: Facebook)

„Mindig nagyon szerettem az állatokat, korábban egy farmon dolgoztam” – magyarázza Pamela Paquin. „Rengeteg állat hal meg az utak mentén az Egyesült Államokban, sokkal több mint más országokban” – teszi hozzá, s bár nem tagadja, hogy a Petite Mortnak vannak kritikusai, azt mondja, a legtöbb ember értékeli azt, hogy valaki ilyen tiszteletteljesen bánik az állatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik