Élet-Stílus

Karácsony? Kit érdekel?!

Vittula (Vittula)
Vittula (Vittula)

Túlélőcsomag azoknak, akik nem hogy plázákban furakodni, pénztáraknál Jingle Bellsre sorban állni nem szeretnének, de egy darab fenyőágat sem akarnak látni egész télen.

Ki az a hülye, aki szenteste bulizni megy? A helyzet az, hogy elég sok ilyen „hülye van” – ezzel a gondolattal kezdtük azt a cikkünket, amely arról szólt, hogy a karácsony és az arcon pörgés manapság már egyáltalán nem zárja ki egymást. Most pedig tovább megyünk: vannak olyan „hülyék” is, akik magát a karácsonyt zárják ki. Reprezentatív kutatás erre ugyan nincs, de gyanítjuk, hogy egy halk, de viszonylag népes szubkultúrával van dolgunk, akik köszönik, nem kérnek az egészből. Nem olyan a vallásuk, egyedül vannak és nem szeretnék erre még külön emlékeztetni is magukat, vagy egyszerűen elegük van a konzumidiótákra fazonírozott kamuünnepből, amely rég elvesztette eredeti tartalmát – mindegy is, a lényeg, hogy most nekik adunk tippeket.

 Fotó: Neményi Márton

Következzen hát egy kist túlélőcsomag azoknak, akik nem hogy plázákban furakodni, pénztáraknál Jingle Bellsre sorban állni nem szeretnének, de egy darab fenyőágat sem akarnak látni egész télen, méghozzá úgy, hogy azért ki szeretnének mozdulni, elvégre szünet van, ki kellene használni.

Ezt nézze!

Íme, két a mozikban még elcsíphető, de azért már kifutóban lévő film, ami tökéletes a karácsony bármely estéjének elütésére. Az egyik az utóbbi évek legjobb magyar filmje, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, amely máris generációs kultuszművé nőtte ki magát, több tízezer nézőjével pedig bőven visszahozta (mikroszkopikus) költségvetését, ami konkrétan történelmi teljesítmény. Kapunyitási pánik, tanácstalanság, szülőfüggés, szerelmi para, nem csak haszontalan bölcsészeknek ismerős egzisztenciális válság, történet alig, tanulság semmi – és ami a lényeg: utalás sincs a karácsonyra, sem képekben, sem a hangulatban. Fontos, hogy a filmet a Cirkó Gejzír moziban játsszák, azaz nem kell egy karácsonyira dekorált plázán sem végigverekednünk magunkat, hogy lássuk.

A másik karácsonymentesfilm-ajánlatunk az Éjjeli féreg, a szociopata, ötvenkilósra szálkásított Jake Gyllenhallal, aki self-made, baleseteket és bűncselekményeket gátlástalanul videózó híradóst alakít, nagyon-nagyon meggyőzően. A film a napsütötte Kaliforniában játszódik, hónak, karácsonyi üzenetnek nyoma sincs, a poént nem akarjuk lelőni, úgyhogy maradjunk annyiban: nem garantált a happy end. Ezért a filmért sem kell plázában kúszni-mászni, elég, ha elmegyünk a Tabán Kinotékáig.

Így bulizzon!

Akik megunták a szentestét, azok általában a hagyományos karácsonyi, ám karácsonymentes Puszi-koncertre mennek sörrel a kézben bólogatni, dülöngélni és ugrálni, így ezzel nem foghatunk mellé. A karácsony egyébként nem az őrült bulikról híres, a 25-ét tehát jobb, ha egy kocsmában vészeljük át, ha valahova menni kell; erre ajánljuk például a főváros egyszerre legdekadensebb és legmeghittebb helyét a Vittulát, ahol szó sem lesz dekorációról és karácsonyi dalokról, punkról és garázsrockról annál inkább, plusz lemenős kicsi hely a bulinegyed szélén, így még az utcai égősorokat is megússzuk. Megpróbálkozhatunk a Hír TV által felnyomott és a NAV által lekapcsolt, most azonban újra működő felcsöngetős lakáskocsmával, a Kerettel is. 26-án pedig acid partyval és halláskárosodásgyanús elektronikával hagyhatjuk magunk mögött az egészet.


Vittula

Így közlekedjen!

Akkor most nézzük meg, mit mond az ünnepekre a met.hu. Ezt:

Mindenki tudja, mit jelent ez, ugye? Aki nem, annak betűzzük: B.R.I.N.G.A.! Még csak rétegesen sem kell öltözködni a decemberi tavaszban, amely eleve ajándék a karácsonykerülőknek. A bicikli azért is jó alternatíva a küldetés során, mert nem kell a dugóban araszolni akár autóban (ahol rossz esetben nem mi kapcsolgatjuk a rádiót – karácsonyi dalok!), akár buszon (ahol hallgathatjuk a karácsonyi őrület miatti panaszáradatot).

Bevásárlás

Ha muszáj, akkor javasoljuk a zsidónegyed kisebb boltjait, vagy az arab delikáttól a Kertész utcai zöldségesig; jó eséllyel nyitva vannak és hát ugye a karácsonyi tematika sem fenyeget. Ha muszáj plázázni, akkor egyrészt ismerkedjen meg a legjobb barátjával:

Becuppanós fülhallgatóval korzózni nem éppen barátságos dolog, de a karácsonyidal-terror sem az, úgyhogy most kivételt tehetünk. Ha választhatunk, menjünk például a MOM Parkba, a dekoráció talán még ott a legelviselhetőbb és nincs is mindig szem előtt. Ráadásul itt is adják az Éjjeli férget, amivel elfelejthetjük az éményt.

Otthon

Azt hinné az ember, a négy fal között a legkönnyebb megúszni az egész felhajtást, de 2014-ben ez már nem ilyen egyszerű. Sajnos javarészt kénytelenek leszünk kizárni a külvilágot, a Facebookot muszáj elfelejtenünk és ne kapcsoljuk be se a tévét, se a rádiót. Még jó, hogy egyikre sem lesz szükségünk, ha van egy szélessávú kapcsolatunk a torrenthez, egy játékkonzolunk, némi készpénzünk és egy telefonszámunk pizzarendeléshez. Ebben az esetben az egész hóbelebancot megúszhatjuk a kanapén ülve, belemenekülve a hetedik és a nyolcadik művészet időtálló és magával ragadó alkotásaiba.

Sok szerencsét és boldog, áldott, békés december 24-ét, 25-ét és 26-át!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik