Régebben sűrűn feltűnt a kocsmákban egy reklámplakát. Gusztávszerű karikatúrafigura ült egy asztalnál, nyakba kötött asztalkendővel, arcán kaján vigyorral, kezeiben kés, villa, előtte a tányéron egy korsó sör. A felirat: „Hol az a nő, aki ilyet tud főzni?”
Jó hírünk van! Hamarosan minden nő (és persze minden férfi) rendelkezik majd ezzel a ma még szupererőnek számító képességgel. Fejlesztésének utolsó szakaszába ért egy magyar találmány, amelyikkel bárki, akár egy panellakás konyhájában is lefőzheti magának a kedvenc sörét. Egyszerre úgy húsz litert, korsónként egy százasnál is kevesebből. Íme, a Brewie.
Nehéz lelkesedés nélkül, letisztult tárgyilagossággal írni a csodamasináról. Pedig alapvetően nem több mint két víztartály, egy pár szivattyú, fűtőszálak, szenzorok, kábelkötegek, kapcsolók, érzékelők meg áramkörök egy dizájnos dobozba zsúfolva. Olyan, mint egy mosógép és egy házi kenyérsütő kombinációja. Csakhogy pontosan annyira bonyolult sört főzni vele, mint elkészíteni egy csésze teát. Van egy nagyobbacska filterszerű zsák, malátával töltve, ez megy a jobboldali rekeszbe. Aztán van két hasonló, csak jóval kisebb tasak a komlónak, ezek mennek a középső apró rekeszekbe. Aztán már csak be kell nyomni az ON gombot, majd megmutatni a sörrecepthez tartozó mágneskártyát a gép érzékelőjének, és kivárni azt az öt-hat órát, amíg főzés, a máslás, a kétfázisú komlózás, és a hűtés tart. Persze nem a gép mellett ülve, az ember mehet jobbdolgára, ha valamit mégis variálni szeretne a folyamatok közben, egy okostelefon segítségével bárhonnan megteheti. A főzés után már csak két hetet kell várni a nedű fermentálódására, aztán kezdődhet a poharazás.
A haladó sörfőzőknek pedig egy egész kis alkimista műhellyel ér fel a Brewie. Amellett, hogy különböző alapanyagokkal kísérletezhetnek, még huszonhárom paraméterrel, például időtartamokkal, hőmérsékletekkel játszadozhatnak a főzés a folyamán. Vagyis a géppel gyakorlatilag végtelen számú sörfajta készíthető.
Divatos kifejezés a startup. Nagyjából azt jelenti, hogy valakinek támad egy jó ötlete, ami aztán valahogy elindul a megvalósulás útján. A jó ötletekkel kapcsolatos történetek pedig általában úgy kezdődnek, hogy a haverokkal sörözgettünk, amikor valaki azt mondta…
„Kétségtelen, hogy az alkohol egy bizonyos pontig segíti a kreativitást” – mondja Pál Marcell, a Brewie ügyvezetője. A ma már saját cégükben dolgozó huszonéves srácok története is hasonlóan kezdődött az ötletgazda és tervezőmérnök, Tél András konyhájában. Ő már régóta főzött sört otthon, merthogy ez alapvető, hagyományos konyhai eszközökkel is lehetséges, csak nagyon macerás, állandóan oda kell rá figyelni, és rengeteg mocsokkal jár. A végeredmény azonban annyira meggyőző volt, hogy a gépesítés irányába lódultak az agytekervények.
Pál Marcel, Tél András, Schlotter Gergő, Gajdó Gyula, Szegedi Attila, Sarkadi Zsolt és a Brewie (fotó: Facebook)
Tél András, a mérnök automatizált, egyszerűsített és programozott, a gépész Schlotter Gergő formába öntött, folyamatokat hangolt össze, Gajdó Gyula részletekre koncentrált, Szegedi Attila és Sarkadi Zsolt dizájnt terveztek, Pál Marcell pedig menedzselni kezdett. A végeredmény egy működő prototípus, második hely a Venture Cup nemzetközi innovációs versenyen Dániában, majd első a közép-európai Stratup Spring-en, és a Startup Sauna Budapesten. A világ első, teljesen automata otthoni sörfőzőgépét jelenleg Közép-Európa legjobb startup vállalkozásai között tartják számon. A legmeggyőzőbb eredményük talán mégis az, hogy a prototípuson első alkalommal lefőzött sörük is az erős középmezőnyben végzett egy olyan versenyen, ahol a szakma hazai csúcsait uraló, kézműves sörfőzőmesterek a legkifinomultabb kreációikkal indultak.
A Brewie srácok közül soha egyik sem gondolta, hogy valaha a sörre fogja alapozni a jövőjét, mégis komolyan veszik a hobbiból fejlődött üzleti vállalkozásukat, amire eddig egy évüket, és összes megtakarításukat áldozták. Az üzleti modelljük jóval összetettebb a gép kifejlesztésénél és eladásánál. A Brewie a komplett „csináld magad” szettet szeretné kínálni. A terv szerint alapanyagokat is lehet majd tőlük rendelni, pakkokban a különböző receptekhez kiporciózva, vagy akár ömlesztve is a kísérletezéshez. Ahogyan ötliteres alumínium hordócskákat is kínálnak majd a fermentáláshoz és a tároláshoz, meg persze poharakat és korsókat is az ivászatokhoz. Mindennek a pályára állítását három évre tervezik, aztán új projektbe kezdenek. Már vannak titkos tervek. Meg elegendő sör is az ötleteléshez.