Élet-Stílus

Zavarba ejtő másság-masina

vr (virtuális valóság, nemváltás, )
vr (virtuális valóság, nemváltás, )

Virtuális valóságban cserélnek nemet egy kísérlet önkéntesei.

Az utóbbi idő egyik legjobban várt számítástechnikai fejlesztése az Oculus Rift nevű virtuális valóság szett. Egy búvárszemüvegszerű, fejre illeszthető kijelzőből, és az ujjakra erősíthető mozgásérzékelő szenzorokból áll. Használatakor valóságos mozdulatokkal irányíthatók a szemünk előtt zajló virtuális folyamatok, elsősorban persze számítógépes játékok.

A szórakoztató funkción túl az Oculus Rift a tudomány számára is hasznos. A BeAnotherLab (Légy a Másik Laboratórium) például arra használja a virtuális valóságot, hogy különböző nemű emberek kipróbálhassák milyen a másik bőrébe bújni. A kísérlet során egy nőt és egy férfit egyszerre szerelnek fel Ocuclus Rifttel, ami miatt úgy látják, mintha a másik teste lenne a sajátjuk. Sőt, úgy is fogják érezni, ha összehangolják a mozdulataikat – írja a Business Insider.

Mindezzel két dolgot vizsgálnak a kutatók: milyen mértékű empátiát fejleszt a résztvevők között az élmény. Yannick LeJacq, az ötletgazda szerint a projekt sokkal inkább művészet, mint tudomány, mégis úgy véli egyáltalán nem abszurd elvárás, hogy a résztvevők sokkal empatikusabbak lesznek attól, hogy testet cseréltek. Valódi tudományos kutatások sora igazolta már ugyanis, hogy a virtuális valóság milyen jelentős hatással lehet a megértésre, vagy a rossz szokások leküzdésére.

Gender Swap – Experiment with The Machine to Be Another from BeAnotherLab on Vimeo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik