Élet-Stílus

Megkínozta a rábízott gyereket a dada – sokkoló videó

Majdnem halálra verte az alig kétéves kislányt, miután a beteg gyerek kihányta az erőszakkal belétömött ételt.

A 22 éves nő mindössze pár hete állt az ugandai család alkalmazásában, amikor brutálisan megverte a gondjaira bízott kislányt. A verésről videofelvétel készült, amit a család egyik ismerőse posztolt ki a Facebookra, ahol alig négy nap alatt több mint 21 milliószor nézték meg az emberek. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Ugandában és az egész világon, ami a felvételt látva teljesen érthető.

A közösségi oldalon a hétvégén terjedni kezdett videó a Daily Monitor című ugandai lap cikke szerint november 13-án készült. A felvételen látni, ahogy a 22 éves Jolly Tumuhirwe erőszakkal tömi a 18 hónapos Arnella Kamanziba az ételt, majd megüti, amikor nem eszik elég gyorsan. Majd amikor a kislány kihányja, a padlóra löki a gyereket, akinek meztelen fenekét egy nagy zseblámpával kezdi el ütlegelni, majd a hátára ugrik, megtapossa és oldalba, majd fejen rúgja. A verés olyan brutális volt, hogy elterjedt a hír, a gyerek belehalt az ütlegelésbe. Szerencsére kiderült, ez csak rémhír volt.

Amikor az apa az eset után hazatértek és látta, hogy kislányán sebhelyek vannak, azonnal megnézte a kamera felvételét, és azt látva a The Investigator című lapnak nyilatkozó rokonok elmondása szerint annyira feldühödött, hogy nekiesett a cselédnek és a lap megfogalmazása szerint „péppé verte”. A 22 éves nőnek sikerült elszaladnia a rendőrségre, ahol feljelentést tett a férfi ellen, akit letartóztattak és fogdába vetettek. Azonban miután a rendőrök megnézték a gyerekverésről készült felvételt, azonnal szabadon engedték az apát, a nő ellen pedig kínzás vádjával indítottak eljárást.

Az ügy azonban új fordulatot vett, miután a verésről készült felvétel terjedni kezdett, hatalmas felháborodást okozva az afrikai országban, és az emberek a cseléd példás megbüntetését kezdték el követelni. Egy rendőrségi szóvivő hétfőn már be is jelentette, hogy az ügyészség javaslatára emberölési kísérletre módosították nő elleni vádat, és megszólalt az ügyben a kormány is. Mary Karooro Okurut, a nemi egyenlőségért és társadalmi fejlődésért felelős miniszternő megdicsérte a szülőket, hogy a felvétel megnézése után nem gyilkolták meg a nőt, közölve, hogy „kínzást látva bárki mindenki felkapta volna a legközelebbi tárgyat és megölte volna a cselédet”.

A kislány anyja a Daily Monitornak elmondta: a cselédlányt egy másik cseléd ajánlotta, és semmit sem tudtak róla. Angella Mbabzi elmondása szerint akárhányszor érdeklődött nála, hogy honnan, milyen családból származik, Tumuhirwe idegessé vált, de nem erőltette a kérdezősködést, arra gondolva, idővel biztosan megnyílik majd előttük.

Az anya elmondása szerint a verést rögzítő kamerát azért helyzeték el, mert gyanússá vált számukra, hogy a kislányon többször is zúzódások nyomait találták, amikor hazaérkeztek, és a 22 éves cseléd – aki egyébként az anya elmondása szerint jól dolgozott, tisztán tartott a lakást és rendesen megfürdette, megetette és lefektette a gyerekeket – nem tudott magyarázatot adni arra, hogy sérült meg a kislány.

A rendőrség az eset miatt hétfőn bejelentette, hogy kötelező háttérellenőrzést fognak bevezetni a cselédekre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik