Közélet

Eltörte kisfia orrát, mert nem akarta felvenni a cipőjét

A gyerek – miután szülője meglökte – a hasán csúszva a kamraajtónak csapódott.

Vádat emelt az ügyészség egy 42 éves mocsai férfi ellen, aki súlyosan bántalmazta kisfiát tavaly, november végén. Felfüggesztett börtönbüntetést indítványoztak vele szemben.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség kedd reggeli tájékoztatása szerint az apa azért veszett össze 10 éves kisfiával, mert – a szülői utasítás ellenére – nem akarta felvenni a bakancsát. A férfi ettől dühbe gurult és széken ülő gyermekét megragadta a kezénél fogva, felemelte, majd hátulról meglökte őt. Tette mindezt olyan erővel, hogy a fiú hason csúszva a két méterre lévő kamraajtónak esett és eltört az orra.

Az apának súlyos testi sértés miatt kell felelnie. 

Jó, ez túlzás, de egy-egy pofon néha kell…

… vallja ma Magyarországon a lakosság 70%-a. De igazuk van?

A pszichológusok szerint nem. A gyerekkori pofonok egy jelentős része megmarad a gyerekben, és egész életében emlékezni fog rá, akkora traumát jelent neki. Pedig nem ez a büntetés célja – és a pedagógusok azt is elmondják, hogy mitől lesz a büntetés hatékony és ésszerű:

1 – ha van áldozat, kárpótolni kell, ha a gyerek kitör egy ablakot, a zsebpénzéből vegyünk el a megjavíttatásához.

2 – a gyerek meg kell értse, hogy helytelen volt, amit tett, nem helyes, ha a fizikai bántalmazástól való rettegés miatt nem tesz valamit

3 – Nem szabad a gyereken hagyni a vétek pecsétjét. Nem ő volt rossz, hanem rosszat tett, ez fontos különbség. Ha a gyerek azt hallja folyton, hogy rossz, szorongani kezd, nem tudja, hogy lehetne jobb. A rossz tett elkerülése a lényeg, nem a gyerek megbélyegzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik