Élet-Stílus

Éjjel-nappal gumicukrot kell ennie a diabéteszes kisfiúnak

Csak hat hónapos volt a kis George, amikor egyes típusú diabéteszt diagnosztizáltak nála.

Egy angol kisfiú, a kortársaival ellentétben nincs túlságosan a gumicukorért. Kénytelen kelletlen eszi, mert muszáj neki, egész nap, sőt még éjjel is, ha életben szeretne maradni. Egyes típusú diabétesze van, ami azt jelenti, hogy a szervezete képtelen kordában tartani a vércukorszintjét. A hároméves Geroge Vinnicombe-ról, a legfiatalabb britről, akit a súlyos betegséggel diagnosztizáltak, és a családjáról, akiknek a diabétesszel folytatott huszonnégy órás harc lett az életük, a Mirror közölt portrét.

 George és édesapja, Simon (fotó: Facebook)

A kis George-nak muszáj egész nap némi édességet a keze ügyében tartani. Előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra lezuhan a vércukorszintje, és olyankor a ennie kell valami cukrosat. Ez álmában is megtörténhet, így szülei minden éjszaka ötször ellenőrzik a vércukor szintjét, és ha szükség van rá, gumicukorral etetik a kisfiút. Ha túl mélyen alszik, erőszakkal kell leerőltetniük a torkán az édességet.

„A gumicukor számára gyógyszer, magától sohasem kér belőle, de ha muszáj megeszi” – meséli fiáról Simon Vinnicombe, a 37 éves apa, és arról mesél, hogy mennyire utálja ha erőszakkal kell etetnie alvó gyermekét. De kénytelen megtenni, mert a kisgyermeknél nagyon hamar hipoglikémiás rohamhoz vezet a rendellenesen alacsony vércukor szint. Simonnak és feleségének, Tracy-nek így non-stop készenlétben kell lenniük.

 George imádja a Tini Nindzsa Teknőcöket (fotó: Facebook)

A túl magas vércukorszint megelőzésére van automatizált, bár kényelmesnek koránt sem mondható megoldás. A kisfiúnak állandóan viselnie kell egy elektromos inzulinpumpát, ami segít, ha vércukra hirtelen megemelkedne.

A mozgás, az időjárás változása, a stressz, vagy George lelkiállapota egyaránt befolyásolják a vércukorszint alakulását. „George nem panaszkodik, ha a vérteszthez meg kell szúrnunk az ujját, de kanült kell cserélnünk, néha nyűgös a tű miatt. Elfogadja, de néha úgy érzem igazságtalannak tartja a betegségét. A múltkor például azt mondta: apa, ma nem akarok bátor lenni. Ilyenkor majd megszakad szívem” – mondja Simon.

Az apa november 13-án, a diabétesz világnapján három maratoni távot, vagyis összesen 126,5 kilométert futott le egyhuzamban, hogy felhívja a figyelmet az egyes típusú cukorbetegségre, és hogy adományokat gyűjtsön a JDRF nevű diabétesz alapítvány számára. A http://www.runfortype1.org/ címen elérhető honlapján Simon rengeteg információt oszt meg a betegségről és családja mindennapjairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik