Élet-Stílus

Manikűrolló miatt lett HIV-fertőzött

Szokatlan módon kapta el a betegséget egy 22 éves brazil nő, aki véradáskor tudta meg, hogy valamikor régen megfertőződött.

Az AIDS Research and Human Retroviruses című orvosi szaklapban megjelent beszámoló szerint a nő egyetlen olyan eseményt sem tudott felidézni, amikor elkaphatta volna a HIV-vírust. Sosem esett át vérátömlesztésen, műtéten, nem volt testékszere, tetoválása, nem használt intravénás kábítószert.

Emellett nem volt szexuális kapcsolata, amit az orvosi vizsgálatok is megerősítettek. Az édesanyját is megvizsgálták, de mivel az ő tesztje negatív lett, bizonyyossá vált, hogy a születésekor sem kaphatta el a vírust.

 

A szaklapban megjelent írás szerint a nő és anyja visszaemlékeztek arra, hogy nagyjából tíz évvel korábban néhányszor használta az egyik unokatestvére manikűrkészletét, köztük ollókat. A kérdéses unokatestvérnél 17 éve mutatták ki, hogy HIV-fertőzött, de ezt akkor a család még nem tudta. Az orvosok ekkor megvizsgálták a két nő szervezetében lévő vírusokat, és megállapították, ugyanaz a vírustörzs található mindkettőjüknél, ami arra utal, hogy tényleg a manikűrkészlet használata vezetett a 22 éves nő fertőzéséhez.

Bármi, ami vérhez ér

Az esettel kapcsolatban a szaklap szerkesztője, Brian Foley arra hívta fel a figyelmet, hogy bár „a manikűrös eszközökön keresztüli HIV-fertőzés nagyon ritka esetnek számít”, az emberek jól teszik, ha odafigyelnek, hogy megfelelően fertőtlenítsék az olyan közösen használt eszközöket, amik kapcsolatba kerülhetnek vérrel, mint az akupunktúrához, tetováláshoz vagy testékszerek felrakásához használt tűk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik