Élet-Stílus

Ilyen lesz a jövő orvoslása

Vércukrot mérő kontaktlencse, 3D nyomtatóval előállított működőképes májszövet, sebészeti robotok: készüljön a technológiai cunamira!

Tegyük fel, hogy húsz év múlva egy szép napon megbetegszik. Rossz a közérzete, fájdalmai vannak, elesettnek érzi magát és aggódik, mert rosszabbodik az állapota. Melyik lépést választaná szívesebben a probléma okának kiderítésére? A: Felkeresi az orvost vagy B: Válaszol egy szoftveralgoritmus alapján sorjázó kérdéseire, és a végén néhány sorban összefoglalva megkapja a teendőit a telefonjára, vagy bármilyen, akkor használatos kütyüre. Nos, mire szavaz?

Orvosi jövőkutató szakértőnk, dr. Meskó Bertalan szerint, amikor csodáljuk az orvosi technológia legújabb felfedezéseit, és örülünk nekik, mert hosszabb és egészségesebb életet remélünk tőlük, gondolnunk kellene arra is, ennek kockázata is van: ha a technológia mindent elsöpör, a gyógyítás végképp elembertelenedik és szimpla üzletté alakul át. Hogy ez ne következhessen be, az egészségügy minden szereplője részéről szemléletváltásra van szükség.


Kép forrása: Thinkstock 

Ledőlt az elefántcsonttorony

„Hippokratész óta a gyógyításhoz szükséges szakmai tudás, az eszközök és az információ az orvoslás elefántcsonttornyába van bezárva. Az utóbbi öt-hat évben az internet és a közösségi média hétköznapivá válásával, illetve az elmúlt másfél évben pedig a viselt egészségügyi eszközök megjelenésével és terjedésével ez az elefántcsonttorony egyre inkább eltűnőben van – véli dr. Meskó Bertalan. – Ma már rengeteg információt maguk a betegek is meg tudnak szerezni, gyakran úgy érkeznek a rendelőbe, hogy nem is a tüneteket mondják, hanem hogy mit gugliztak ki azokkal kapcsolatban. Ezzel a rendkívül gyorsan kialakult új helyzettel egyelőre sajnos nem tud mit kezdeni az orvostársadalom, hiszen nem volt rá felkészítve. Így a legtöbb orvos csak legyint: hagyjuk az internetet, hiszen ott megbízhatatlanok az információk. Pedig rengeteg hiteles weboldal van egészségügyi témákban is, és az orvosoknak már ma is fel kellene vállalniuk, hogy egyfajta vezetőként vagy mentorként abban is támogatást nyújtsanak betegeiknek, hogy ha azok szeretnének tenni az egészségükért vagy a mielőbbi gyógyulásért, akkor mely weboldalakat érdemes olvasgatniuk és mely közösségi oldalakon találkozhatnak hasonló betegséggel küzdőkkel.”

Ehhez azonban az orvosoknak maguknak is meg kell tanulniuk profi módon használni a digitális világot, hiszen enélkül képtelenség megbirkózni az adatmennyiséggel. És az online világ ésszerű használatával nemcsak betegeiknek tudnak segítséget nyújtani, hanem több idejük marad a páciensekre is. 

Még többre kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik