Élet-Stílus

Tévhit, hogy a koleszterin rossz

Nem minden olyan egyértelmű, ahogyan azt első pillanatra hisszük. Hajlamosak vagyunk gyorsan ítélni, méghozzá rosszul - például a koleszterin esetében.

Szintén érdemes odafigyelni a a sportolás előtti nyújtásra: ez ugyanis csökkentheti a teljesítményünket. Ám nem a bemelegítést kell elhagyni, hanem a sorrendre kell figyelni ilyenkor.

A koleszterin rossz

A jót és a rosszat első pillantásra nehéz megkülönböztetni egymástól. Így van ez a koleszterin esetében is. Ezért például jó, ha tudjuk: a szervezetünk maga is állít elő koleszterint. Ez ugyanis létfontosságú számunkra, a sejtek (sejthártyák) építéséhez, epesavak és hormonok szintéziséhez is szükséges. http://hu.wikipedia.org/wiki/Koleszterin Minthogy a koleszterin vízben nem oldható, a vérben speciális fehérjék (lipoproteinek) szállítják. A két legismertebb: a HDL és az LDL, ezek közül az egyik a “jó”, a másik a “rossz”. A HDL a “jó”, az LDL viszont növeli a szív- és keringési betegségek kockázatát – a legutóbbi időkig elterjedt nézetek szerint. Ezért rossz a híre a koleszterinnek. Az emberek ezért nem esznek finom vajat vagy lemondanak a tojásról. Friss kutatások szerint azonban az LDL és a szívinfarktus között sokkal gyengébb az összefüggés, mint azt korábban gondolták. Számos más tényező inkább közrejátszik abban, ha valaki infarktust kap – írja a német Die Zeit online kiadása.


Kép forrása: Thinkstock 

Tisztítókúrára évente szükség van

Évente egyszer legalább tartsunk tisztítókúrát – ez a sajtó egyik kedvenc témája. Ám erre nincs szükség, még tavasszal sem. A testünk képes az öntisztulásra, esetleg a lelkünknek szüksége lehet azonban rá: jobban érezzük magunkat tőle. Közben persze a vesénk és a májunk egész évben erről gondoskodik: mármint a tisztításról. Vagyis nem kell még gyümölcs- vagy más kúrákkal kínoznunk magunkat. A tisztítókúráknak egy hasznuk azonban lehet: kicsit fogyhatunk tőlük, és az tényleg jót tehet – ha egyébként túlsúllyal küzdünk.

Gyenge fénynél olvasva rontjuk a szemünket

Nem, ez sem igaz, a Die Zeit szerint. Bár megerőltet minket az effajta olvasás, de nem a szemünket károsítja. A megerőltetés hatása másnap jelentkezik, ha ugyanis éjjel, kevés fény mellett sokáig olvasunk, akkor a következő napon tényleg fáradtak leszünk. Ám a szemnek ez nem árt. A gyertyafénynél olvasóknak sem kell emiatt szemüveget hordaniuk.

Még több tévhitre kíváncsi? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik