Élet-Stílus

„Senkinek nem kívánom, hogy annyit éljen, mint én”

A 105 éves belga néni azért kérte az eutanáziát, mert nem bírta tovább nézni, hogy a barátai sorra meghalnak körülötte.

Germaine de Koninck már jócskán túl volt a 100. születésnapján, amikor úgy döntött, nem vár tovább tehetetlenül a halálra, inkább tesz érte. Eutanáziát kért. Elsősorban azért, mert az előrehaladott kora miatt szinte folyamatos fájdalomban élt, másrészt azért, mert képtelen volt elviselni a tudatot, hogy az idősotthonbeli barátai sorra halnak meg körülötte.

„Amikor meghallottam, hogy valaki meghalt a folyosónkon, az volt az első gondolatom, miért nem én vagyok az. Meguntam a várakozást” – nyilatkozta korábban a néni, aki néhány nappal ezelőtt kapta meg a halálos injekciót. „Szinte az egész családunk vele volt, hogy el tudjunk búcsúzni. Amikor beadták neki a szert, leírhatatlan békesség áradt szét az arcán, és mindannyian tudtuk, jó helyre kerül” – nyilatkozta a néni lánya, Greta.

A 105 éves Germaine egyébként a legidősebb ember lett, aki eddig valaha eutanáziáért folyamodott Belgiumban. Az országban egyébként engedélyezik a kegyes halált azokban az esetekben, ha valakit elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalom gyötör, és kérelmét egy orvos is támogatja. Két évvel ezelőtt egy ikerpár mindkét tagja eutanáziát kért, miután megtudták, hogy ritka betegségük miatt megvakulnak és meg is süketülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik