Élet-Stílus

Ámbrás ceteket videóztak Horvátország partjainál

Kedden Šibenik parti őrségének egy tisztje a rutinjárőrözés közben egy ötfős csoportot vett fel Tijat and Zmajan szigete között –Blue World intézet honlapja.

A Blue World honlapja szerint az ámbrás ceteket később a Vis-szigetnél is látták. Bár az igen mélyre merülő ámbrás cetek általában a nyílt óceánban fordulnak elő a leggyakrabban, most az Adrián is feltűntek, ráadásul az adott helyszínen mindössze 50-60 méter mély a tenger.

Az állatvédő szervezet kéri, hogy aki a sekély vízre tévedt állatokat látja, dokumentálja fényképpel, videóval, a helyszín és az időpont feljegyzésével, de felhívja a figyelmet, hogy a hatalmas ceteket ne közelítsék meg, mert az stresszt okozhat számukra.

A Wikipédia szerint a nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. A két nem elterjedése részben különböző: csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség 45. fokán túl; a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt övi és trópusi vizeket. Állományát 1987-ben csaknem 1 millióra becsülték, így a legelterjedtebb nagy testű cet.

Az európai partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori-szigeteknél lehet megfigyelni. A Földközi-tengerbe is beúszik, sőt, még adriai előfordulását is bizonyították. Erősen vándorló természete miatt azonban elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik