Élet-Stílus

Rettegnek a patkányoktól a zuglói kutyások

Volt idő, amikor minden fővárosira jutott egy csöppet sem népszerű rágcsáló: most ugyan megközelítőleg sincs annyi, de több, mint az elmúlt években. A fő bűnös az időjárás, na meg a szemét. 

Zugló egyik társasházának füves területén kutyatulajdonosok háborognak. Egymás szavába vágva mesélik, mikor hol láttak patkányt, kitől, milyen történeteket hallottak.

„Itt harapta meg a kutyusomat – mutat a ház falához Viktória. Láttam, ahogy lógott az orrán. Nagyon sírt a kutyám, az orra vérzett percekig.  A patkány kicsit távolabb ment, de onnan meg nem mozdult. Gondoltam, beteg. Ezért is vittem orvoshoz  Manót. Be kellett oltani. Ez nekem 6 ezer forintomba került.”

Fotók: Berecz Valter

„Az enyéim is majdnem fogtak a Francia úton, a 9 éve lebontott kenyérgyár környékén – meséli Kati. Kitettek dobozos mérget, de azt elkerülik a patkányok, mert okosak. Van egy hölgy, akinek a csivavája hetente fog egyet” – teszi hozzá.

A kutyatulajdonosok szerint a kenyérgyár sokáig elhanyagolt területéről jöttek az első patkányok és csak rontja a helyzetet, hogy a környék tele van szeméttel, emberi ürülékkel, hajléktalantanyákkal.

Egy Zuglóban dolgozó kutyakozmetikus arról mesélt a Hír24-nek, hogy tőle sokan kérnek kutyaszőrt, mert az állítólag elűzi a patkányokat. Azt mondja, rengeteg történetet halott már, itt-ott, még vécében is felbukkanó rágcsálóról.

Viktóra kutyáját megharapta egy patkány

Ő maga 7. kerületi otthona környékén találkozott többször patkányokkal, egyszer egy akkorával, hogy azt hitte egy pici kóbor kutyát lát, amikor meg akarta menteni, rájött, hogy nem is egy öleb. A hatalmas patkány nyolc társával egy kidobott pizzán osztoztak.

Ismerősei egy konyhába beköltözött patkányt egy erre kiképzett nyest és két kutya segítségével tudtak csak kiűzni. Ez az eljárás csak saját zsebből fizethető, de van egy cég, amelyet bárki hívhat, nem kerül pénzébe.

Ingyenes, de nem választható

A patkánytirtás a lakosságnak, az intézményeknek és a közületeknek is díjtalan a fővárosban. Törvény írja elő, hogy a betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros, rovarok, rágcsálók irtását a terület, illetve épület használói tűrni kötelesek. 

Budapesten a patkánymentesítést a fővárosi önkormányzattal 1971 óta szerződésben álló Bábolna Bio Kft. végzi. Megkerestük a céget. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a XIV. ker. Polgármesteri Hivatal kérésére július 22-én patkányirtószert tettek ki az Egressy köz 2-8-ban, megállapították, hogy a csatornarendszerben és a házak melletti elhanyagolt területen vannak patkányok. Mint írták: „ellenőrzésük alatt tartják a helyet és a patkányfertőzöttség várhatóan néhány napon belül meg fog szűnni”.

A cég szerint a patkányok megjelenésében szerepet játszik, hogy szemetes a környék.

Az időjárás miatt is vannak többen

Ha valaki Budapesten patkányt lát, jelezheti telefonon a 432 0412-es számon vagy emailben a szolgaltatas@babolna-bio.com..

A Bábolna Bio ügyvezető igazgatója azt is közölte: „a budapesti patkányészlelések száma némileg nagyobb, mint a korábbi esztendőkben volt. Ez döntően arra vezethető vissza, hogy egyrészt nem volt hideg időjárás a tél folyamán, másrészt a rágcsálóknál négy évente előforduló úgynevezett gradáció ( egyedsűrűség)  miatt a rágcsálókból több fordul elő mint az ezt megelőző években.”

Konkrét számokat azonban nem tudtak adni az elmúlt 6 évről. 

Csak júniusban a főváros területéről 11 bejelentés érkezett magánszemélytől és 2 közintézménytől – ezt már Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől tudjuk. 

44 éve volt patkánycsúcs

1970-ben a patkányok számát Budapesten körülbelül 2 millióra becsülték, akkoribam 300-400 millió Ft. kárt okoztak évente. Átlagosan az objektumok 32,8 %-a volt patkánnyal fertőzött, de jelentős különbség volt a területek között, a belvárosban majdnem 100 %-os volt a fertőzöttség – tájékoztatott a Bábolna Bio.

Budapesten 99 %-ban a vándorpatkány, míg a házipatkány csak a raktárakban és a kikötőkben fordult elő szórványosan.

1972-re sikerült kiirtani a patkányokat. Azóta csak elenyésző számban bukkannak fel. A grafikon szerint a főváros 226 ezer objektumából – 1992-től – csak 200-ban jelennek meg a nemkívánatos vendégek.


Forrás: Bábolna Bio

A patkányok csaknem 40-féle fertőző betegséget terjesztenek, ezért nem célszerű közel kerülni hozzájuk. A pestis, leptospirosis, trichinellosis, a rágcsáló kiütéses tífusz, patkányharapási láz és a vírusos hemorrhagiás láz a legfontosabb patkány által terjesztett betegség.

Félni csak akkor kell tőlük, ha sarokba szorítjuk őket és veszélyben érzik magukat. Ilyenkor nem kizárt, hogy támadnak – figyelmeztet a cég.

Patkányok a turisták között és a metróban 

Külföldi nagyvárosokban is nagy gond a patkányinvázió. A világ egyik leggyönyörűbb közparkjaként számon tartott, párizsi Tuileriák kertjét lepték el nemrég hatalmas rágcsálók.

Macsával haverkodó vagy épp őket terrorizáló patkányok videójáért kattintson ide!

A Szajna és a Louvre által határolt parkban a piknikezők között cikázva kutatnak élelm után az otthagyott szemétben.  A kertészek megpróbálták “ökológiai méreggel” orvosolni a problémát, de nem jártak sikerrel. A Louvre egyik alkalmazottja szerint a harcot nehezíti, hogy az állatbarát turisták még vizet is adnak a patkányoknak.

A párizsiak többségét nem zavarják a patkányok. A francia sajtó szerint az amúgy a legtöbbek számára visszataszító állat a L’ecsó című amerikai animációs film után lett elfogadottabb, hova tovább, népszerű.  A Le Parisien című lap hatmillióra becsülte a patkányok számát a francia fővárosban.

Márciusban egy svéd család házában vadásztak le egy méteres patkányt. Fotóért kattintson ide!

New York lakói gyakorlatilag hozzá vannak szokva a rágcsálók látványához, de a metrón nem kis riadalmat okozott egy rémült állat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik