Élet-Stílus

Különleges albérlet kerestetik! Sürgős!

Reménytelennek tűnik akadálymentesített lakást találni Budapesten vagy környékén. Mirella év elején kezdett keresgélni, már esélytelennek látja, hogy valaha költözhet.  

 

Lendületesen suhan el mellettem elektromos mopedjével egy nő az egyik fővárosi üzletközpontban. Nem sokkal később újra, akkor már szemből. Valamit hirdet a kosarába állított táblán. Albérletet keres. Sürgősen.


Fotók: Neményi Márton

„Hát, ez borzasztó! Február óta egyszerűen semmi. Minden napom azzal kezdem, hogy kutatok a neten, de annál sem igen jutok tovább, hogy telefonálok. Ha végre találok olyat, ami legalább földszintes vagy nagy liftes, mire hívom a főbérlőt, már ki van adva” – meséli kérdésemre Majoros Mirella.

Azt mondja: nincs több ötlete, mit vethetne még be. Kérte ingatlanos segítségét, például az egyik épp a napokban 900 ajánlatot nézett át neki, hiába.

„Amikor végre olyat találok, amit érdemes megnézni, akkor is nagy bajban vagyok, mert nekem nem egyszerű a közlekedés. Ó, hányszor volt, hogy megkérdeztem, akadálymentes-e a ház, azt mondták igen, odamentem és kiderült, hogy jajj, azt a lépcsőt elfelejtették meg nem is olyan széles az az ajtó” – panaszolja az asszony, aki 5 éve veszítette el egyik lábát, mert belelépett egy szögbe és – elmondása szerint – nem vették időben észre az orvosok a fertőzést.

„ Minek éljek? Nincs hova mennem. A mostani albérletemből el kellene mennem, de nem tudok. Csalódás csalódás hátán. Fáradt vagyok, nincs már erőm” – teszi hozzá elkeseredetten.

Fél év kutatás

Akadálymentes albérletet keresőknek a Google a Danubia Estate-et ajánlja. Dori Ede, a cég munkatársa elmondta, egy mozgáskorlátozott kollégájuktól sokat tanultak az akadálymentes ingatlanokról, de most csak eladásra kínálnak ilyen lakást. Hozzátette: ezek is igényelnek némi átalakítást egyénre szabottan, de könnyen megközelíthetők akár tömegközlekedéssel, könnyű a bejutás a házba és a lakáson belül is egyszerű a szükséges átalakítás.

Magyarországon hozzávetőleg 4 millió 400 ezer lakás van, ebből 137 ezer épült 2000 után. Budapesten 900 ezer lakásból 62 ezer újépítésű.

Az alberlet.hu alapítója, Legény Imre arról tájékoztatott, hogy inkább az újépítésű, újszerű, 20 évnél fiatalabb társasházak jöhetnek számításba, a belvárosi, századfordulós épületeknél még nemigen gondoltak a kerekesszékesek problémájára, még a földszinti lakásokhoz sok esetben legalább 3-4 lépcső vezet. Szerinte egyébként bérleti díjat tekintve átlagosan 20 százalékos a fővárosi árkülönbség az új és régi lakások között.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének egyik munkatársa is végigjárta már a hosszú utat, amin Mirella jár most. Vid Natasának is körülbelül fél évbe tellett, hogy megfelelő lakást találjon. Ő is az újépítésűeket ajánlja, mert bár azokat többnyire drágábban kínálják, a rezsi alacsonyabb, mint a régi házakban, így a végösszeg nem feltétlenül magasabb.

Mirella is az újépítésűekben bízna, de azt mondja, azt azonnal elkapkodják vagy 100 ezer forint a bérleti díj. 

Kerekesszékesek paradicsoma

Az 1980-as éveket az ENSZ a fogyatékosok évtizedének nyilvánította. Ebből az alkalomból egy friss diplomás fiatalember kezdeményezésére épült egy lakótelep kimondottan mozgássérülteknek Budapest II. kerületében, Pesthidegkúton. Úttörő vállalkozás volt a külföldi mintára épített 54 lakás. A lakótelepen azonban nincs kiadó lakás – tudtuk meg az Egalitás Alapítványtól.

De akkor hol él a többi mozgássérült? Mindenkinek saját lakása van? 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik