Élet-Stílus

Rendkívüli eseményeket hozhat a hajnal

Nem túl gyakran esik meg, hogy péntek 13-án telihold ragyogjon, de vajon mit jelent, amikor bekövetkezik?

Igazi kuriózum 2014 júniusának tizenharmadik éjszakája: egyszerre lesz telihold, és péntek 13. Száz év alatt, átlagosan tízszer fordul elő ilyesmi, de legközelebb, majd csak 2049 augusztusában lesz rá példa. Vajon arra kellene számítani, hogy vérfarkasok özönlik el az utcákat? Fokozott balszerencse keseríti meg majd az életünket? Mérhetően nő majd a boszorkányaktivitás? Elszabadul a földön a fekete mágia? Nem valószínű.

Az égitestek mindennapi életre gyakorolt, esetleges hatásai enyhén szólva vitatottak, a péntek tizenharmadikával kapcsolatos hiedelmeket pedig egyértelműen puszta babonának tekinthetjük. Tény, hogy a Hold hatással van a tengeri árapályra, ám az az ókorban gyökerező okfejtés, ami szerint, az emberi szervezetet, és különösen az agyat nagyrészt alkotó vízre is hasonló hatása lenne a legközelebbi égitestnek, az pusztán spekuláció. Ennek ellenére sokan tényként kezelik, hogy a telihold hatására nyugtalanabbak, feszültebbek az emberek, ezért több a baleset és agresszív esemény történik. Ez a hiedelem fészkelte be magát azokba az ősi legendákba, melyek a teliholdas éjszakákon átváltozó vérfarkasokról, és vámpírokról mesélnek, s a köznyelv is ezért hívja holdkórosnak az alvajárókat, illetve általában az elmebetegeket.

A péntek tizenharmadikával kapcsolatos szorongás pedig ironikusan a babonaságot élből elutasító, és mélyen megvető keresztény kultúrából fakad: a péntek nagypéntekre, a tizenhármas szám pedig az utolsó vacsora résztvevőinek számára utal. A számmisztika más értelmezése szerint a 13-as szám jegyeit összeadva 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halál száma. A péntek tizenharmadika, illetve a tizenhármas számhoz kapcsolódó félelem hatja át egyébként a leginkább a nyugati társadalmakat. Olyannyira, hogy a babonára odafigyelő emberek viselkedése, például a szerencsésebb dátumokra halasztott, találkozók, utazások, vásárlások miatt tényleg kimutathatóan negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

Az asztrológia azonban semmilyen negatívumot nem kapcsol a dátumhoz: inkább az öröm forrásához, a Vénuszhoz köti a pénteket – mondta el a Hír24-nek Németh Ági, asztrológus. Ő, ahogy egyetlen péntek tizenharmadikának, úgy a teliholdas júniusinak nem tulajdonít nagyobb jelentőséget.

„A szó szoros értelemben vett telihold rövid ideig tart. Pénteken, másodpercre pontosan hajnali 5:12:33-kor kezdődik, ekkor a Nap az Ikrek jegyében, illetve a Hold a Nyilasban pontosan szemben állnak majd. A viszonylag gyors bolygómozgás miatt ez tíz perc múlva már nem így lesz. Azon a napon a szokásosnál nagyobb feszültségek várhatók, de nem a babonás dátum, vagy a telihold, hanem más bolygók szembenállása miatt” – mondta el Németh Ági, majd hozzátette, hogy a csillagok állása miatt ő arra számít, hogy pénteken hajnalban az átlagosnál több baba születik majd Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik