Élet-Stílus

A horoszkóp ártalmas is lehet

Jóslás (jóslás)
Jóslás (jóslás)
Az asztrológia sokak szerint csak ártalmatlan játék, pedig ha túlságosan belefeledkezünk, komoly gondokat is okozhat.

Azok az emberek ugyanis, akik naponta olvasgatják a horoszkópjukat, a vizsgálatok szerint túlságosan lobbanékonyak és szeszélyesek azokon a napokon, amikor a csillagok állása szerint valami negatív fog történni velük. Ez sokak szerint annak köszönhető, hogy a negatív horoszkóp miatt az emberek sokkal inkább hajlamosak könnyelműen viselkedni.

A Journal of Consumer Research című tudományos szaklapban megjelent tanulmány bebizonyította, hogy azok, akik hisznek a sorsban, sokkal inkább hajlamosak a szeszélyes döntéshozatalra, ha valami rosszat olvasnak a horoszkópjukban, mint azok, akik szerint maguk irányítják az életüket. A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a napi jóslatok olvasgatása javíthatja az emberek kedélyállapotát, és arra ösztönözheti őket, hogy gondtalanabbul éljék az életüket. A Dél-Karolina és a Johns Hopkins Egyetem tudósai azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatták ki a vizsgálati eredményekből.

A kutatásban részt vett önkéntesek közül néhánynak a tudósok negatív jóslatokat adtak, majd megkérték őket, hogy válasszanak, mit csinálnának szívesebben: elmennének bulizni, vagy kitakarítanák a házukat? A bulizást választókat a kutatók a szeszélyes döntést hozók közé sorolták, míg a takarítani vágyókat a megalapozott döntést hozók közé. Az eredmények szerint a horoszkópjukban kedvezőtlen dolgokat olvasók közül sokkal többen választották a bulizást, mint a takarítást, pedig a tudósok arra számítottak, hogy a résztvevők a negatív jóslat valóra válását elkerülendő valami produktívat és hasznosat akarnak majd csinálni.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik