Élet-Stílus

Repedező bőre miatt pislogni is képtelen a kisfiú

Egy rendkívül ritka gyógyíthatatlan betegség miatt „halpikkelyszerű” lenne a bőre, ha nem kenegetnék szülei öt óránként krémekkel.

A másfél éves brit kisfiú bőrének felső rétege egy örökletes betegség miatt hatszor gyorsabban hámlik a szokásosnál, és emiatt alatta pikkelyszerű réteg alakul ki, és annyira kiszáradhat, hogy repedezni kezd – jelentette a Daily Mail. Daniel Maples szüleinek szinte folyamatosan krémekkel kell kenegetniük a kicsi bőrét, nagyjából négy-hat óránként, még éjszakai is, hogy megakadályozzák kiszáradását.

Daniel Maples – a másfél éves brit kisfiú pislogni is képtelen bőrbetegsége miatt
Fotó: Daily Mail

Valamint napi két-három fürdetésre is szüksége van, és szemcseppekre, mert betegsége miatt nem tud pislogni, és szemei is kiszáradnak. Ráadásul ki van téve bőrfertőzéseknek is, és szülei elmondása szerint rövid élete alatt már többször kórházba kellett vinni emiatt. Ugyanakkor Daniel „egy nagyon boldog gyerek, csak egy kicsit másmilyen”, mint a többiek, és apja szerint „képes lesz normális életet élni, ha elég magabiztos lesz”.

Az örökletes betegségére nincsen gyógymód, egész életében kenegetni kell egész testét, hogy ne pikkelyesedjen
Fotó: Daily Mail

A fiú az örökletes lamellar ichthyosis nevű betegségtől szenved, amely hatszázezer emberből egynél alakul ki, akkor, ha mindkét szülő hordozza az ezért felelős gént. Az ettől szenvedő embereknél problémát jelenthet a túlmelegedés is, amikor a vastag bőrréteg miatt képtelenek izzadni, és a szemek is veszélyben vannak, mert a pislogást is megakadályozza a bőr kiszáradása.

Az állapotra nincsen gyógymód, így Danielnek egész életében krémekkel kell kenegetnie magát egész testén, mindennap, mint annak az egyetemista testvérpárnak, akikről tavaly nyáron számolt be a Daily Mail.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik