Élet-Stílus

Ritka betegsége miatt belehalhat a vizsgaidőszakba

Ha nem figyel magára, a 17 éves Jennifert szó szerint megölheti a stressz.

A vizsgáknak vagy épp a vizsgaidőszaknak a hallgatók jó része nem örül. Megkockáztatjuk, jó néhányan vannak, akik tartanak is a dologtól, de közel sem annyira, mint a 17 éves brit lány, Jennifer. A kamasz számára minden vizsgaidőszak halálos fenyegetés, egy ritka betegség miatt.

Jennifer ugyanis évek óta Addison-kórban szenved. Egy olyan betegségben, ami sok egyéb más mellett azt is befolyásolja, hogyan reagál a szervezete a stresszre. Míg az egészséges embereknél stresszhelyzetben adrenalin termelődik, Jennifer esetében ez nem így van. Ha a lányt stresszelni kezd, ahelyett, hogy adrenalint termelne, a teste elkezdi leállítani a létfontosságú szerveit.


Kép forrása: mirror.co.uk

Épp ezért a fiatal lány mindenhova hydrokortizoninjekcióval jár, ami – ha szükséges – leállíthatja a betegség tovaterjedését, ezzel pedig Jennifer halálát. „A vizsgaidőszak kész rémálom ezzel a betegséggel” – mondja a fiatal lány, majd azt is elmeséli, hogy a gimnáziumban, ahol tanul, néhány hónapja felajánlottak neki egy helyet a neves Oxford Egyetemre.

„Minden álmom az volt, hogy egyszer egy ilyen egyetemre járjak, csakhogy a betegségem miatt erre semmi esélyem. A szívem szakadt meg, amikor vissza kellett utasítanom őket” – emlékszik vissza a lány.

És, hogy hogyan vészeli át a mindennapokat Jennifer?

Rengeteg szervezéssel. „A stressz életünk szerves része, képtelenség elkerülni. Épp ezért az én célom az, hogy minimálisra csökkentsem a szintjét az életemben. Ha tudom, hogy egy helyzettől félni fogok, vagy épp vizsgára készülök, akkor már hetekkel korábban megkezdem a felkészülést, hogy a lehető legkevesebb okom legyen izgulni” – meséli a lány, aztán folytatja: „Nem mindig sikerül minden a tervek szerint. Tavaly például a félév vége felé kórházba kerültem, mert a testem úgy döntött, mostantól képtelen feldolgozni a zsírt. Rengeteget fogytam, viszont a félévi vizsgáim mind kitűnőek lettek, így megérte.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik