Élet-Stílus

Ezért nincs az embereknek farkuk

Miért izzadunk, amikor idegesek vagyunk? Miért kék az ég? Miért csuklunk vagy miért pirulunk el? A legbanálisabbnak tűnő tudományos kérdésekre – a Buzzfeed - végre megtalálta a válaszokat.

Miért izzadunk, amikor ideges vagyunk?

A „rázós, harcolj vagy menekülj” szituációkban az agy hormonokat bocsát ki, melyek egyike az epinefrin, azaz az adrenalin. Ez a hormon hozza működésbe a verejtékmirigyeket, melynek hatására izzadságcseppeket termel szervezetünk, így biztosítva a hűtést, megelőzve a túlhevülést.

Miért kék az ég?

A napfény a szivárvány valamennyi színéből tartalmaz különböző hullámhosszú fényeket. Amikor eléri a Föld légkörét, megtörik a légkör részecskéin, és mivel a kék a legrövidebb hullám, ebből jut át a legtöbb a légkörön.

Miért ásítunk?

Azt már régóta tudjuk, hogy az ásítás ragályos. Ha csak meglátunk valakit ásítani, önkéntelenül mi is a szánk elé kapjuk a kezünket. Arról viszont, hogy miért ásítunk, megoszlanak a vélemények. A legutóbbi elmélet szerint az ásításnak semmi más funkciója nincs, mint az agy hűtése.

Miért pirulunk el?

Ugyanazért, amiért izzadunk. Szintén az agy „harcolj vagy menekülj” üzemmódja felelős érte. Amikor zavarban vagyunk, adrenalin szabadul fel, az erek kitágulnak, több vér jut az izmokba, így az arcba is, ami ettől kivörösödik. És a legrosszabb az egészben, hogy az önkéntelen reakció ellen semmit sem tehetünk.

Miért nincs az embereknek farkuk?

Egyszerűen azért, mert már nincs rá szükségünk. Az extra végtag korábban kapóra jött az egyensúlyozáshoz, de a felegyenesedett járáskor végleg elvesztette funkcióját. Csak emésztette feleslegesen az energiát, így néhány millió év alatt teljesen eltűnt.

Ha kíváncsi rá, miért csuklunk, miért váltunk fogat, mitől lesz karikás a szemünk, miért sírunk, ha szomorúak vagyunk, illetve hogy hogyan sülhetünk le napszemüvegen keresztül, akkor kattintson a Buzzfeed gyűjtésére!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik