Tudomány

Áder a marslakó magyarokról

A magyar kreativitás áll nemcsak a Rubik-kocka, hanem a C-vitamin, a golyóstoll, a Ford T-modell, a számítógép, a Basic programnyelv, a Word szövegszerkesztő, a hologram, a kaliforniai borászat megteremtése mögött is.

A Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Túl a Rubik-kockán című kiállításának megnyitóján Rubik Ernő  köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak a bátorságukért. Azért, hogy vállalni merik a kihívást. „Kell, hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell” – mondta a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben.

A 40. évforduló alkalmából megnyílt tárlat kilenc hónapig  lesz látható az LSC-ben, majd 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet. Az ötmillió dolláros költségvetésű vándorkiállítás és a kapcsolódó Kreativitás Fesztivál című programsorozat – amelynek fő támogatója a Google – létrejöttéhez Magyarország kormánya 200 millió forinttal járult hozzá. A feltalálót, mint “felettébb kíváncsi” magyar embert a köztársasági elnök mutatta be a közönségnek.

Áder János a kockától E.T.-ig

Az államfő Idézte Isaac Asimov sci-fi írót, aki szerint „az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön, az emberek és a magyarok”. Az államfő emlékeztetett rá, hogy Los Alamosban, ahol az amerikai atombombát kifejlesztették, valóban az a hír járta, hogy az ott dolgozó magyar tudósok marslakók, akik egymás között egy furcsa, mindenki másnak érthetetlen nyelven diskuráltak. „Egyiküket a monogramja leleplezte le. A monogram, ami két betűből állt: E.T. Ő volt Edward Teller, aki ugyanazt a földönkívüli nyelvet beszélte, mint Eugene Wigner vagy Leo Szilárd, akiknek marsbeli neve egyébként Ede, Jenő és Leó volt” – tette hozzá.

A köztársasági elnök felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a magyar észjárás találékonyságából a világ, és benne Amerika sokat profitálhatott. Az Egyesült Államok jelképének számító és az LSC közelében található Szabadság-szobor felállításában a magyar származású Pulitzer József adománygyűjtése segített. Az államfő szóba hozta Hollywood “marslakó” származású nagyjait, de kitért a mai vagy a múltbéli amerikai mindennapok olyan nélkülözhetetlen elemeire, amelyek mögött a magyar kreativitás áll. Ilyenek a C-vitamin, a golyóstoll, a Ford T-modell vagy a számítógép. De ide tartozik, a Basic programnyelv, a Word szövegszerkesztő, a hologram, a kaliforniai borászat megteremtése és a Rubik-kocka is.

A Rubik-kocka el van vetve

A megnyitón mások mellett beszédet mondott Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, az amerikai szövetségi felsőház külügyi bizottságának elnöke, aki a kocka és Rubik Ernő mellett méltatta a két ország kapcsolatait, és emlékeztetett arra, hogy az LSC-től látótávolságra lévő Ellis-szigeten keresztül magyarok ezrei vándoroltak be új hazájukba, az Egyesült Államokba.

A Túl a Rubik-kockán kiállítás interaktív és digitális attrakciók sorával várja a látogatókat. A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a műszaki tudományok, a művészet és a dizájn területeit. Bemutatja, milyen hatást gyakorolt a Rubik-kocka a képzőművészetre és a zenére. A tárlattal párhuzamosan az év folyamán az LSC-t és több nevezetes New York-i épületet – így az Empire State Buildinget is – a Rubik-kocka színeivel világítják majd ki, a Hudson folyón pedig egy úszó óriás gumikocka csinál hírverést a rendezvénynek.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-nek elmondta, hogy a kormány a tervek szerint idén nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki a magyar szellemi teljesítmények előtt tisztelgő, a Rubik-kocka által inspirált Kreativitás Központ létrehozására. Ennek eredményeként mind küllemében, mind tartalmában egy olyan intézmény jön majd létre, amely tovább erősítheti Magyarország szerepét a nemzetközi tudományos életben és kreatív iparban.

Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról. Vasárnap a közmédia Rubik 40. – A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával. Nyáron pedig a Sziget-fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik