Élet-Stílus

A megfulladt lány tragédiája öt ember túlélését jelentette

Három gyermek és két felnőtt kapott szervátültetés révén esélyt az életre a 13 éves W. Réka halálával, aki félrenyelte az ebédet az iskolai menzán – írja a Blikk.

A kamasz lánynak egy uborka akadt a torkán, és szülei szerint nem volt a közelben felnőtt, aki segíthetett volna rajta, ezért beperelték az intézményt. Kiderült, hogy az osztálytársak csak percekkel azután vették észre, hogy Réka fuldoklik, hogy a lány félrenyelte a falatot. A halálesetet a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálta. A szülők most azért perelnek, hogy kiderüljön, hibázott-e valaki, és ha igen, akkor viselje ennek felelősségét – derül ki a Blikk cikkéből.

A szülők azonban a tragédia közepette is képesek voltak a nagylelkűségre, és Réka szerveit felajánlották átültetésre, ezzel öt másik családot kíméltek meg egy hasonló sorscsapástól.

A Blikk úgy tudjuk, Réka egyik veséjét egy ötéves kisfiú kapta. Hasnyálmirigyével egy 39 éves férfi élhet tovább, ő kapta a lány másik veséjét is. Réka májának köszönheti életét egy 13 éves fiú, szívével pedig egy ugyancsak 13 éves kisfiú élhet tovább. A fiatal és egészséges tüdőt egy 49 éves rászorulónak ültették be sikeresen.

Szervek külföldről

Magyarország csatlakozott az Eurotransplant szövetséghez, és ezzel innen is szállítunk szerveket külföldre, illetve külföldről is érkeznek szervek ide. Tavaly mi többet szállítottunk, mint kaptunk, de 2012-höz képest így is nőtt a szervhez jutók száma. Tavaly 155 alkalommal jutott hozzá valaki egy új szervhez elhunyt donorból, 40-szer pedig élő donorból operáltak ki egy másnak életmentő szervet. Ez 2012-höz képest 17%-os növekedés. Az Eurotransplant szövetség folytán a magyar betegek hét másik országból (Ausztriából, a Benelux államokból, Horvátországból, Németországból és Szlovéniából) juthatnak szervhez, ez a 130 milliós népesség pedig jóval nagyobb merítést biztosíthat, a rászorulók hamarabb juthatnak életmentő megoldáshoz. Amúgy itthon a „feltételezett beleegyezés” elve alapján állnak a hatóságok a szervadományozáshoz: aki kifejezetten nem tiltja, annál úgy veszik, hogy beleegyezett a szervadományozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik