Közélet

A rendőrtiszt miatt fulladtak meg a rabok

Tíz év szabadságvesztésre és kényszermunkára ítéltek Egyiptomban egy rendőrt, aki a bíróság szerint felelős harminchét rab fulladásos haláláért.

További három rendőr egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az eset tavaly augusztus 18-ra nyúlik vissza, amikor egy túlzsúfolt rabszállító furgonban több tucat ember megfulladt. Az áldozatok a belügyminisztérium szerint az időközben terrorszervezetnek nyilvánított Muzulmán Testvériség tagjai voltak, de a tragédia körülményeit vizsgáló – a hét túlélő és további mintegy negyven tanú vallomásán alapuló – nyomozás eredményei szerint olyanok is a halottak közt voltak, akik nem tartoztak egyik politikai mozgalomhoz sem.

A foglyokat a biztonsági erők augusztus 14-én vették őrizetbe a Rábaa el-Adavíja-mecset előtt az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tartott tömegtüntetés erőszakos feloszlatásakor, akkor az összecsapásokban több száz ember halt meg – írja az MTI.

Tűző napon zsúfolódtak össze

Négy nappal később az Abu Zaabal börtönbe szállították volna a foglyokat. A bíróság megállapítása szerint eredetileg huszonnégyen fértek el abban a furgonban, amelybe negyvenöt embert zsúfoltak be az őrök. A járművet – amelynek az egyik rendőr tanúvallomása szerint nem működött a klímaberendezése – ezután több mint hat órán át hagyták a tűző napon vesztegelni.

A kedden elítélt rangidős rendőrtiszt, Amr Fárúk ezredes állítása szerint a fuldokló rabokat háromszor is kiengedték, a hét túlélő és több biztonsági tanúvallomása szerint viszont az áldozatok egyszer sem hagyhatták el a furgont, mindössze annyit tettek helyzetük könnyítéséért, hogy többórás várakozás után vizet locsoltak be a jármű ablakain keresztül.

Majdnem mindenki megfulladt

Mire a foglyok kiszálltak volna a gépkocsiból, legtöbbjük már eszméletét vesztette. Fárúk szerint amikor kinyitották a jármű hátsó ajtaját, a rabok berántották magukhoz az egyik őrt, mire egy rendőr könnygázt lőtt be furgon ablakán keresztül, aminek következtében a bennlévők közül majdnem mindenki megfulladt. A bírói testület szerint a teljesen kimerült foglyok nem lehettek képesek arra, hogy a rendőrség egyik tagját túszul ejtsék, így Fárúk változatát elvetette.

A legnépesebb arab ország rendőrségét gyakran vádolják kegyetlen brutalitással, ami a Hoszni Mubarak több évtizedes elnöklésének véget vető 2011-es felkelés kirobbanásában jelentős szerepet játszott.

Ajánlott videó