Élet-Stílus

Orvosi csoda: túlélte a szívműtétet egy várandós nő

Amikor a doktorok egy tojásnagyságú tumort találtak Sharon Savino szívén, nehéz és gyors döntést kellett hozniuk.

A harmadik gyermekét várta az a 25 éves Long Island-i nő, aki tavaly decemberben csúnyán köhögni kezdett, és amikor már vért köpött, orvoshoz fordult. Doktorai is megdöbbentek, amikor a vizsgálat során kiderült: egy tojás méretű daganat van a szívén – írja a New York Daily News.

A dilemma az volt, hogy ha nem műtik meg a hathónapos terhest, akkor bármelyik pillanatban stroke-ot kaphatott volna, az operáció azonban be is indíthatta volna a szülést. Az orvosok végül úgy döntöttek, ha sikerül a szokásos fél órát – amíg nem ver a szív a műtét alatt – lecsökkenteni 18 percre, akkor van esélye a magzatnak is az életben maradásra.

A nyílt szívműtét sikerült: mindössze 12 perc kellett ahhoz, hogy az egyébként jóindulatú, viszont rendkívül rossz helyen lévő tumort eltávolítsák.

Sharon Savino a műtét után két hónapig lábadozott otthon, végül császármetszéssel világra hozta egészséges kisfiát.

Bár az ilyen fajta műtétek egyáltalán nem ritkák, az a tény, hogy egy várandós nőn hajtottak végre nyílt szívműtétet, orvosi csodaszámba megy. A Stony Brook Egyetemi Kórház szakorvosai mindössze 17 ilyen operációról találtak említést a szakirodalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik