Élet-Stílus

Állatfotózás

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi „állatkertezni” inkább tavasszal és nyáron szeretünk, amikor már a külső kifutókban vannak az állatok..

Kapcsolódó cikkek

Ezen alkalmakkor előfordulhat, hogy egy-egy (kinézetre) aranyosabb példányt meg is akarunk örökíteni – esetleg a gyerekkel egy képen, már amennyiben van gyerekünk és hajlandó elszakadni a korosztályos szórakoztatás különböző helyszíneitől. (Az én nagyobbik fiamat pl. képtelenség elrángatni a Szavannakifutó mögötti játszótérről a Fővárosi Állatkertben.) Találtunk is egy rövid videót, amin egy fotós ad néhány, apró tanácsot az állatok fotózásáról, és ezek nem feltétlen csak állatkerti körülmények közt lehetnek hasznosak!

  1. Ha üveg mögül fotózod a kiszemelt példányt, akkor mindig tükröződésmentes felületet keress, és az objektívet ne nyomd az üveghez!
  2. Az állat szemmagasságában fotózz!
  3. Ha olyan géped van, amivel mozgásban levő jelenetből is ki tudsz fényképezni részleteket azok elmosódása nélkül, akkor érdemes megtudni, hogy a „fotótéma” mikor aktív. (A saját kutyád-cicád-hörcsögöd esetében ezzel valószínűleg pontosan tisztában vagy, de például az állatkert lakói között rendkívül nagy a szórás az evés-alvás-aktivitás beosztását illetően.)
  4. Ne sajnáld a tárhelyet/képkockákat! Sok képből sokkal valószínűbben megtalálod azt az egyet (kettőt-hármat), amin a kompozíció is stimmel, és az állat is a „megfelelő” pózban/mozdulatban/arckifejezéssel szerepel.
  5. Menj közel a témádhoz, de ne annyira, hogy őt megijeszd, megzavard vagy bármelyikőtöket veszélybe sodord!
  6. Végül pedig – bár ezt mi tettük hozzá a listához –: ne vakuzz!

 

Ha nem érdekel a fotózás, csak a napi cukiság adagodért jöttél, akkor azért nézd meg a videót, mert kedvenc ködfoltos leopárdjaink szerepelnek benne – a felvétel végén kölyköket is láthatsz közelről!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik