Élet-Stílus

Vajon lesz happy end?

Íme, egy szörnyen kezdődő történet, szörnyen cuki főszereplővel és reményteli folytatással.

A Smithsonian Zoo Khali nevű ajakos medvéje 2013. december 29-én három bocsnak adott életet. Az egyik kölyköt körülbelül 20 perccel a szülés után megette – ez nem ritka a húsevők között, amennyiben a kicsi halva születik, vagy a körülmények erre kényszerítik az anyát. Khali egyébként gyakorlott szülőnek számít, egy almot már felnevelt. A családot kamerák segítségével figyelő gondozók azonban a hetedik napon arra lettek figyelmesek, hogy az anya még egy bocsot felfal, és a harmadikat órákon át magára hagyja, ami igen szokatlan az ajakos medvéknél.

Úgy döntöttek, közbelépnek. A megmaradt apróság állatorvoshoz került, ahol megállapították, hogy erősen kihűlt és gyenge. (Normális esetben ugyanis az anyja ölelése – testmelege – segíti a kicsi hőháztartásának szabályzását is.) A vitaminos-antibiotikumos kezelést követően inkubátorban stabilizálták testhőmérsékletét, sikeresen: a maci másnap reggel már cumisüvegből evett. Mivel az elérhető állatkertekben nem volt más kézzel nevelt bocs, akivel esetleg együtt nevelkedhetett volna, így maradt helyben. A gondozók eleinte napi nyolcszor etették – ma már csak 5 etetésre van szükség -, és órákon át hordozták kenguruban, hogy szimulálják a természetes testközelséget számára.

A bocs szeme január 26-án nyílt ki, azóta a gondozók megnövelték a vele folytatott interakciót, hogy szociálisan megfelelően fejlődjön. Mozgásfejlődése érdekében sok időt tölt a számára kialakított játszószobában, ahol elsajátíthatja például a mászás alapjait.

Az ajakos medvebocsok természetes körülmények között körülbelül három évet töltenek anyjukkal. Ez a kicsi hamarosan megismerheti fajtársai beltéri kifutóit, amíg azok a kültéri kifutóban tartózkodnak, és pár hónapon belül bemutatkozhat személyesen is a felnőtt medvéknek – még akár anyjának is, ha a reakciók megfelelőek. Mi nagyon szurkolunk neki!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik