Élet-Stílus

Őszi kosztosok 3.

Ti emlékeztek még, hogy melyik állatok szerepeltek gyakran az ősszel kapcsolatos illusztrációkon az óvodában és az általános iskolában? Nálunk – ha nem csal az emlékezetem – csupa téli álomra készülődő kedvenc jelent meg, mint a sün, a mókus vagy a medve, rendszerint élelmet gyűjtögetve.

Az európai mókushoz hasonlóan, a Magyarországon esetenként megforduló európai barna medve sem alszik  igazából téli álmot, csupán az aktivitása csökken. A hideg és táplálékban szegényebb évszakban nagyobb kövek vagy gyökerek közé ássa be magát. Ezt az odút száraz növényekkel hordja teli, hogy jobban tartsa testének melegét. A téli nyugalom időszaka előtt ő is „felhizlalja” magát, ilyenkor mindenevő étrendjében előnyt élveznek a magas protein- és zsírtartalmú táplálékok. (És igen, szereti a mézet is.)

Képgalériánkban a mai menü – bocs! – vegyesfelvágott; ezen felül nem elvackolódott, alvó európai barna medve kölyköt is láthattok, mégpedig a videónkon úgy 0:20 másodperc körül. A felvétel többi részét sem tanácsos kihagyni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik