Élet-Stílus

A Föld tíz legbrutálisabb országa

Megugrott a kivégzések száma tavaly világszerte írja jelentésében az Amnesty International.

Emberek ezreit végezték ki 2013-ban a világban, a legvéreskezűbb ítélkezés pedig minden bizonnyal Kínában van, írja nemrég megjelent jelentésében az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet. Bár hivatalos adatok nincsenek, hiszen Kína államtitokként kezeli a kivégzésekről szóló statisztikát, az kétségtelen, hogy ott hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet a földön.

Az elmúlt évekhez képest tavaly kiugróan magas volt a kivégzések száma, 15 százalékkal több embert küldött halálba a törvény. A halálos ítéletek nyolcvan százalékát Kínában,Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában hajtották végre.

„Szégyenletesen megemelkedett az állami gyilkosságok száma például Iránban és Irakban” – idézi a The Independent című brit lap Salil Shetty-t az Amnesty International főtitkárát.

A szervezet jelentése leírja a módszereket is a szaúdiaknál még mindig a lefejezés dívik, az Egyesült Államokban a villamosszék, és a méreginjekció a leggyakoribb módszer. Utóbbit részesítik előnyben Kínában, és Vietnámban is, de sok helyen gyakorolják még az akasztást, vagy a főbelövést.

Európában senkit nem végeztek ki, bár Fehéroroszországban, az egyetlen államban, ahol még létezik halálbüntetés, négy emberre kiszabták a legsúlyosabb ítéletet. A világ 57 országában 1925 embert ítéltek tavaly halálra, és az év végén legalább huszonháromezer elítélt várt kivégzésére a halálsoron.

„Minden egyes esetben a halálbüntetés ellen vagyunk” – idézi a lap Jose Luis Diaz-t, aki az ENSZ-ben képviseli az Amnesty Internationalt. „A végletekig, embertelen, kegyetlen, és megalázó büntetés” – tette hozzá.

Az Amnesty International listája a legtöbb embert kivégző országokról.

1, Kína – bár hivatalos adatok nincsenek, több ezerre tehető a kivégzettek száma.

Kína (fotó: Europress)

 

2, Irán – a perzsa országban tavaly 369 embert végeztek ki nyilvánosan.

Irán (fotó: Europress)

 

3, Irak – 169 nyilvános kivégzés.

Irak (fotó: Europress)

 

4, Szaúd-Arábia – 79 kivégzés 2013-ban.

A szaúdi lefejezések helyszíne: Dira tér, Rijad (fotó, Wikipédia)

5, Egyesült Államok – 39 halálos ítéletet hajtottak végre tavaly.

Fehér Ház, Washington DC (fotó: Thinkstock)

6, Szomália – 34 nyilvános kivégzés 2013-ban.

Mogadishu, Szomália (fotó: Wikipédia)

7, Szudán – 21 kivégzés

Szudán (fotó: Thinkstock)

8, Jemen – 13 kivégzés

Sanaa, Jemen (fotó: Thinkstock)

9, Japán – 8 halálos ítéletet hajtottak végre 2013-ban.

Jokohama, és a Fuji, Japán (fotó: Thinkstock)

 

10, Vietnám – hivatalos adatok nincsenek, de az Amnesty Internatonial becslése szerint legalább 7 kivégzés történt tavaly.

Vietnám (fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik