Élet-Stílus

A szülői szigor elhízáshoz vezet

Úgy tűnik nem csak a gének és a táplálék, de még a nevelési elvek is befolyásolják, túlsúlyos lesz-e a gyerek...

A szülők szigora vagy engedékenysége, illetve az, hogy mennyire válaszolnak a gyermek érzelmeire, befolyásolhatja, hogy a gyerekük túlsúlyos lesz-e vagy sem – állítják kanadai tudósok egy új kutatás eredményeire hivatkozva.

“A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a nevelési stílusuk nemcsak a gyerekük személyiségét befolyásolhatja, hanem a testi egészségüket is” – mondta a kutatás vezetője, Lisa Kakinami, a montreali McGill University szakembere. “Azoknál a gyerekeknél a legritkább az elhízás, akiknél a megerősítések és a korlátok egyensúlyban vannak.” A kutatásban 37 577, 11 évesnél fiatalabb kanadai gyerek adatait elemezték, és a szülőkkel is kérdőíveket töltettek ki.

Elkülönítették azokat a jellemzőket, ahogyan a szülők neveltek, ez alapján négy csoportot különböztettek meg. Az első csoportba azok a szülők tartoztak, akik bizonyos dolgokat megköveteltek a gyereküktől, ám figyeltek a gyerek érzéseire és problémáira is. A második csoportban a szülők csak korlátokat állították fel és szigorúan nevelték a gyereküket. A harmadik csoportba az érzelmileg támaszt nyújtó, ám korlátokat nem felállító szülők tartoztak, a negyedikbe pedig azok, akik sem szabályokat nem hoztak, sem pedig a gyermek igényeire nem reagáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a nevelési stílus összefügg-e a gyerekek testtömeg-indexével.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik