Élet-Stílus

Mire jó a cirokliszt?

Az egészségtudatos konyha egyik meghatározó alapanyaga lehet. És nem csak azért, mert gluténmentes.

A különböző ételallergiákat a modern kor civilizációs betegségei között tartják számon. A gluténallergia az egyik legnagyobb fegyelmet követelő allergia, hiszen sokaknál a glutén már egy kis mennyiségével való találkozás is súlyos rohamokat, tüneteket produkálhat. Számukra speciális étrend kialakítása szükséges, melyben a glutén nem kaphat szerepet, és egyben ez is jelenti a problémát. Ugyanis glutén nélkül nehezebben áll össze bármilyen tészta, legyen az kenyér, egy muffin, vagy akár egy palacsinta. De persze semmi sem lehetetlen, hiszen a – sajnos – egyre növekvő igényeknek köszönhetően gluténmentes termékek széles választékával találkozhatunk ma már.

Az egészséges étkezés fontos része

A gluténmentes étkezés azonban nem csak az arra érzékenyek számára lehet fontos, hiszen a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése igencsak ajánlott. Ezért érdemes bizonyos időre – mondjuk 1-2 hétre – kiiktatni étrendünkből a glutént, a zsíros húsokat, csípős ételeket, édességeket, tejtermékeket, hogy szervezetünk megtisztuljon, és ezáltal biztosítani tudjuk gondtalan működését. Sokan ma már divatból is áttérnek a gluténmentes étkezésre, pedig egyáltalán nem lenne szükség rá. Inkább törekedjünk az alapanyagok változatos, de mértékletes felhasználására, és időnként tehermentesítsük szervezetünket.

Búzaliszt helyett cirokliszt

S bár a gluténmentes étkezés valóban nem olyan egyszerű, lehetetlennek sem nevezhetjük. A boltokban ma már széles választékban kaphatók a különböző gluténmentes termékek, melyek változatos étkezést biztosítanak. Ilyen például a cirokliszt is, amely igazi különleges alapanyag lehet a konyhában. Ismerjük hát meg!

Ha még többet sezretne megtudni, kattintson át a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik