Élet-Stílus

Kell egy ház?

Szeretnél lakást vagy házat vásárolni? Már azt is tudod, hogy melyik településen és hány szobásat választanál? Kitaláltad, hogy tégla legyen vagy panel? Kiszámoltad azt is, mennyit tudsz erre költeni?
Akkor kezdődhet a keresgélés! Szeretnénk azonban néhány adattal segíteni neked abban, hogy megvásárolhasd álmaid otthonát.

Ház vagy lakás – mennyiért érdemes?

Vásárlás előtt érdemes információt gyűjteni arról, hogy az adott településen milyen áron juthatunk olyan ingatlanhoz, amelyre vágyunk. Természetesen sok mindentől függ, hogy mennyit ér egy-egy ház vagy lakás.

Az apród.hu hirdetéseinek statisztikájából az derül ki, hogy a fővárosban és Pest megyében kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha ingatlant szeretnénk venni. A megyében 9,6, míg a fővárosban 9,7 millió forint egy lakás átlagára. A házak esetében ez a szám 19 millió (Pest megye) és 25 millió (Budapest) forint. 
Az ország többi részén valamivel olcsóbban is vásárolhatunk. Érdekes, hogy Hajdú-Biharban viszonylag magas, 7,4 milliós átlagáron kínálnak lakásokat, de a számok azt mutatják, hogy az ország nagy részén akár 6-7 millióért is lehet saját lakásunk. A legolcsóbban Borsodban és Nógrádban lehetünk lakástulajdonosok, ezekben a megyékben ugyanis 5,2 millió forint az átlagár.

A házvásárlásra vidéken is magasabb összeget kell áldozni. Veszprémben – ha a meghirdetett ingatlanok átlagárait nézzük – 15 millió forint körül kell gondolkodnunk, de például Jász-Nagykun-Szolnok megyében már 7,8 millió forintos áron is megvehetjük álmaink házát.

Mekkora a kínálat?

Az apród.hu annak is utánajárt, hogy hol kínálják a legtöbb eladó otthont.
Nem meglepetés, hogy a legtöbb eladó lakás és ház is a fővárosban és környékén vár vevőre. A megyék közül Hajdú-Bihar volt az élmezőnyben, míg Vas, Tolna és Nógrád megyében jóval kisebb az aktivitás.

Miből válogathatunk?

Az apród.hu hirdetéseiből kiderült, hogy az eladó házak legtöbbje családi ház, hiszen a hirdetések 87,4 százalékában ezt jelölik meg az eladók. Ehhez viszonyítva az ikerházak 6,14 százaléka és a sorházak 3,8 százaléka elenyésző. A kínálatban – ha kalandvágyóak vagy éppen szerencsések vagyunk – tanyát és kastélyt is találunk.

Az eladó házak többsége, 62,55 százaléka, három vagy annál több szobás, tehát a családosok számára kiváló, valamivel több mint egynegyedük kétszobás, de nem ritkák az egyszobás ajánlatok sem.



A többi pénz kérdése. Vagy lehet, csak szerencse kell hozzá?

Az Apród most különleges nyereményjátékot hirdet: válaszd ki és nyerd meg az apród.hu több százezer hirdetése közül álmaid otthonát – házat, lakást vagy nyaralót – maximum 15 millió forint értékben. A játék március 31-ig tart.
Játssz az apród.hu-val, és nyerd meg álmaid otthonát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik