Élet-Stílus

Nem tudta, hogy terhes, síelés közben szült

Több mint tíz éve használt fogamzásgátlót a 45 éves anya. Azt hitte, szimpla hasfájása van.

Egy síparadicsomban, a franciaországi Val Thorensban töltötte szabadságát családjával a 45 éves Karin. Kedd reggel hirtelen fura hasfájás kezdte gyötörni, ezért a mosdóba rohant, ahol 15 perccel az első fájás után életet adott egy egészséges, 3500 grammos kislánynak – írja a The Local franciaországi kiadása.

Karinnak, és férjének Ericnek, már volt két gyermeke, a kisebb 12 éves, nem terveztek újabbat, teljesen váratlanul érte őket az új jövevény érkezése. „Teljesen el vagyunk képedve, semmi jel nem utalt rá, hogy Karin várandóa lenne. Voltak kisebb fájdalmai, de azt hittük teljesen más, hétköznapi okokból” – mondta a lapnak Eric.

Az szüléssel kapcsolatban elmesélte, hogy aggódott a felesége hirtelen rosszulléte miatt, tudni akarta minden rendben van-e. Amikor rájöttek, hogy mi történik éppen a férfi elrohant, hogy felébressze a velük üdülő sógorát és sógornőjét, hogy segítsenek. Szerencsére a nő, képzett nővér, így sikerült levezetnie a szülést, mielőtt a mentők a helyszínre értek. Később az anyát, és újszülött lányát a biztonság kedvéért helikopterrel a legközelebbi kórházba szállították, ahol egy nővér megnyugtatta a 45 éves kismamást, hogy bár valóban ritka, de korántsem egyedülálló egy észrevétlen terhesség utáni szülés.

A lap idéz egy tanulmányt, melyben leírják, hogy minden 7225 terhességből egyet, csak a szülés pillanatában vesznek észre.

Kockázatok, szülés és a kor

Nemcsak efféle kockázat rejlik a 40 év feletti terhességekben. Szakértői vélemények szerint a nőknek 35 éves kor előtt kéne (először) gyereket vállalniuk, különben a szervezet sokkal nehezebben esik teherbe. Így előfordulhat, hogy valaki addig-addig halogatja a terhességet, míg a végén nem tud teherbe esni, és gyerek nélkül marad. Magyarországon pedig meredeken nő a 35 éves koruk után teherbe eső nők száma. 40 éves kor után már a petesejtek fele-70%-a kromoszómahibás. A teherbe esés után viszont nagyjából oké minden, a terhesség ugyanannyira kockázatos, mint, mint fiatalon, bár a Down-kór kockázata nagyobb, de a szűrés elég jól működik.

Tehát legkésőbb 30-35 éves kor között kéne egy elsőt szülni, és akkor kitolódik a termékenységi fázis, amikor még könnyebben teherbe esik valaki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik