Élet-Stílus

Nem fizették ki a 18,7 milliárdos gyémántot

A valaha árverésre bocsátott legértékesebb drágakő, a színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín gyémánt így az aukciósháznál marad.

A novemberi genfi árverésen Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló három licitálót felülmúlva tette a győztes ajánlatot, a ház csütörtökön azonban arról adott tájékoztatást, hogy a vevő nem fizetett – jelentette a Bloomberg hírügynökség. A vételár a jutalékkal együtt 83,2 millió dolláros (mintegy 18,7 milliárd forintos) összeg.

A Sotheby’s így a jutalékot levonva 72 millió dolláros összegért lett az 59,6 karátos kő gazdája. “Kapcsolatban vagyunk a vevővel, de közben más lehetőségeket is mérlegelünk” – fogalmazott Patrick McClymont, az aukciósház pénzügyi vezetője, arról biztosítva a nyilvánosságot: kedvezőnek tartják, hogy ezért az összegért birtokolják a drágakövet.


Fotó: MTI/EPA/Sotheby’s

A rózsaszín a legkapósabb

Az árverést követően a The Pink Dreamre (azelőtt Pink Star volt) átnevezett gyémántot világszerte óriási érdeklődés övezte. A színes gyémántok, amelyek a bányászott mennyiség mindössze 0,01 százalékát teszik ki, igen drágák, éppen ritkaságuk miatt ezek kelnek el a karátonkénti legmagasabb áron. A színesek közül is a rózsaszín az egyik legáhítottabb.

A The Pink Dream tavaly a harmadik legnagyobb összegért elárverezett tárgy volt a Bloomberg hírügynökség szerint. A gyémántnál drágábban csak Francis Bacon 1969-ben barátjáról, Lucian Freudról festett triptichonja és Andy Warhol pop-art művész Silver Car Crash (Double Disaster) című képe kelt el. Előbbiért 142,2 millió, utóbbiért 105,4 millió dollárt fizettek a Christie’s és a Sotheby’s árverésén.

Isaac Wolf egy YouTube videomegosztó portálon korábban megjelent interjúban azt mondta, hogy befektetők és pénzemberek támogatásával licitált a kőre Genfben. Mint fogalmazott, jó lehetőségként tekintettek a drágakőre, amelynek valódi értéke szerinte akár 150 millió dollár is lehet.

A Sotheby’s azt nem közölte, hogy a gyémántcsiszoló végül miért nem fizetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik