Élet-Stílus

Meggyógyulhat a magyar kislány a köldökvér segítségével

Egy kísérleti kezelés gyógyíthatja meg azt a két és féléves kislányt, aki agyi bénulásban szenved.

Léna lehet az első magyar gyerek, aki a Cord Blood Center Segítő Kéz programjának keretében olyan kísérleti kezelést kap, amelyben a köldökzsinórból vett vére segítségével gyógyulhat.

Léna 2011 szeptemberében született meg, ikertestvérével, Pálmával. A szüléskor azonban probléma vetődött fel: Léna szívhangja esett, ezért császármetszés mellett döntöttek. Végül komplikáció nélkül lezajlott a szülés, és – ahogy a ma négyéves lányuk, Flóra esetében is – a szülők levetették a köldökzsinórból a kislányok őssejtjeit. Mint Kata, a kis Léna édesanyja a babaszoba.hu-nak elmondta, korábban sokat olvastak arról, hogy egy, a családban előforduló betegség esetében is folynak kísérleti kutatások az őssejtekkel, ezért egyik gyermekük esetében sem volt kérdés, hogy levetetik az őssejtvért.



A babák szépen fejlődtek, ám a négyhónapos oltás után a szülőknek feltűnt, hogy Léna a bal kezét nem nagyon mozgatja. Kiderült, hogy lebénult, ennek pontos okát azonban máig nem tudni (a szakemberek feltételezése szerint a terhesség alatt, vagy a szüléskor történhetett valami). Kata és Gergő, Léna szülei azonnal tornára, illetve fejlesztő foglalkozásokra vitték a kislányt, amely lépésről lépésre ért el eredményeket: Léna ma már bizonyos keretek között használja a bal kezét is.

Kísérlet az agyi bénulás esetén

A szülők a Cord Blood Center – amely a gyerekek őssejtjeit tárolja – hírleveleiből tudta meg, hogy agyi bénulás eseteiben is folynak kísérletek őssejtekkel. Azonnal felvették a kapcsolatot a céggel, akik a “Segítő kéz” programba beválogatták Lénát. Így egy szlovák kislány és egy román kisfiú után Léna lehet az első magyar gyerek, akin ezt a kezelést alkalmazták.

Kíváncsi arra, hogy fejlődik Léna a beavatkozás után? Még többet szeretne tudni az eljárásról? Olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik