Talán már el sem tudnak az emberek képzelni olyan kókuszgolyót amiben nincs cukor és kekszdara. A legtöbben már gyerekkoruktól ezekkel a hozzávalókkal készítik ezt az édességet. A házipatika.com most olyan verziót mutat belőle, ami nemcsak finom, de cukormentes is. Kicsit tovább tart elkészíteni, de megéri a fáradtságot.
Hozzávalók a kekszhez:
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg darált dió
- 12,5 dkg tejmentes, bio, növényi margarin
- 1 tojás
- 10 dkg nyírfacukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 20-25 magozott meggy vagy cseresznye
- annyi rizstej/kókusztej hozzáadásával, hogy könnyen gyúrható legyen
Hozzávalók a masszához:
- 15 dkg bio növényi margarin
- 4 evőkanál nyírfacukor
- 1 kávéskanál cukormentes kakaópor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 dl kávé lefőzve
Elkészítés
A lisztet, a margarint, a tojást, a cukrot és a szódabikarbónát összekeverem annyi rizstej/kókusztej hozzáadásával, hogy könnyen gyúrható legyen. Kinyújtjuk, és kimargarinozott, de nem lisztezett tepsibe tesszük, majd lőmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd finomra ledaráljuk, vagy egy nejlonzacskóban teljesen összetördeljük húsklopfolóval. Az így kapott törmeléket egy tálba helyezzük, leöntjük 1 dl kávéval, jól összekeverjük.
Kis lábasba feltesszük a margarint a tűzre a 4 evőkanál nyírfacukorral és a kimért kakaóval, majd állandó keverés mellett felolvasztjuk. Az így kapott masszát ráöntjük a keksztörmelékre, és kézzel jól összedolgozzuk. Golyókat formázunk belőle – ízlés szerint rakhatunk bele meggyet vagy cseresznyét – és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe.