Élet-Stílus

A világ legcsúnyább nőjét nem a külseje határozza meg

Másokat motivál önmaguk elfogadására a ritka betegségben szenvedő nő.

„Nem a külsőm vagyok. Nem a betegségem vagyok. Nem ezek határozzák meg a személyiségemet” – mondja előadásain a 26 éves Lizzie Velasquez, akire ritka betegsége miatt ráaggatták a világ legcsúnyább nője címet.

20 percenként eszik

Lizzie-ről korábban megírtuk, hogy egy nagyon ritka betegségben szenved, ami miatt a testében nem fejlődtek ki zsírszövetek, így nem tud tápanyagot tárolni: húsz percenként ennie kell ahhoz, hogy életben maradjon. Azt mondja ő ennek ellenére boldog és teljes életet él. Sőt, a célját is megtalálta abban, hogy másokon segít. Két könyvet írt, és előadásokat tart, hogy utat mutasson azoknak az embereknek, akik egészségesek, mégis önértékelési problémákkal küzdenek.

Terjesztésre érdemes ötletek

A TEDx egy világméretű konferenciasorozat. Az előadók az élet számos területéről érkeznek, hogy 18 perc alatt megosszák történeteiket, és inspirálják a közönséget. A jelszó: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az előadások ingyenesen elérhetők az interneten, sokat magyarul is feliratoztak. IDE kattintva nézheti meg őket.

Egy decemberi TEDx konferencián arról beszélt, hogy mindenkinek rá kell jönnie, hogy mi határozza meg leginkább azt, hogy ki ő valójában:

Nem volt könnyű az út

„Régebben minden nap arra vágytam, hogy megváltozzak. Azt kívántam, hogy ha felkelek legyek normális. De ez nem történt meg, ezért napról napra szomorúbb, és csalódottabb lettem. Hála Istennek azonban mindig olyan emberek vettek körül, akik nem engedték, hogy elhagyjam magam. Lassan rájöttem, hogy nem engedhetem, hogy a betegségem határozza meg a személyiségemet, hogy én valójában nem a betegségem vagyok. Egyszer találtam egy videót a neten, aminek A világ legrondább nője címet adták. Egy rólam készült felvétel volt, több ezer kommenttel, és mindenki olyanokat írt, hogy: hánynom kell tőled, gusztustalan vagy, és volt olyan is aki azt írta: miért nem teszel egy szívességet a világnak és ölöd meg magad? Napokig sírtam, de aztán rájöttem, hogy nem fogom megengedni ezeknek az embereknek, hogy ők mondják meg, ki vagyok. Rájöttem, hogy a sorsom az én kezemben van, hogy rajtam múlik: rossz, vagy jó irányba terelem. A kommentekből álló negatív energiát arra használtam, hogy számba vegyem a pozitív dolgokat az életemben, és rájöjjek, mennyit érek. Azóta diplomát szereztem, két könyvem jelent meg, és már a szerkesztőnél van a harmadik.

Kérdés mindenkinek

Előadását azzal zárta: “Tegyék fel maguknak a kérdést: mi határozza meg, ki vagyok! Meg fogják találni rá választ, és akkor sikeressé és boldoggá válnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik