Élet-Stílus

Drámaian megnőtt a kövérek száma a fejlődő országokban

28 év alatt 250 millióról 904 millióra emelkedett a számuk, ezzel megelőzték a fejlett országokat.

Több mint háromszorosára nőtt az elhízott és a túlsúlyos felnőttek száma 1980 óta a fejlődő országokban a londoni székhelyű Tengerentúli Fejlesztési Intézet (ODI) pénteken közzétett jelentése szerint.

Az intézet adatai szerint a túlsúlyos és elhízott felnőttek száma az 1980-ban mért 250 millióról 2008-ra 904 millióra emelkedett ezekben országokban, és számuk először haladta meg a fejlett országokban élő túlsúlyosokét. Kínában és Mexikóban majdnem megduplázódott, Dél-Afrikában egyharmadával nőtt az arányuk. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában az elhízottak és túlsúlyosak aránya az európai rátához hasonló, mintegy 58 százalék.
Az ODI szerint ma már minden harmadik ember túlsúlyos a fejlődő országokban, ami elvezethet ahhoz, hogy jelentős mértékben nő majd a szívrohamot, stroke-ot szenvedők, illetve a cukorbetegek száma.

Így küzdhetnének ellene

Steve Wiggins, a jelentés egyik szerzője szerint a túlsúlyosak számának növekedése a magasabb jövedelem, a mozgáshiányos életmód, a nagy kalóriatartalmú, feldolgozott élelmiszerek egyre terjedő fogyasztása és a gyorsételreklámok számlájára írható.

Wiggins elmondta: ahhoz, hogy megfékezzék a túlsúlyosok számának növekedését ezen országokban, az embereket meg kell ismertetni az élelmiszerek jellemzőivel, esetleg emelni kell a magas kalóriatartalmú ételek adóját és támogatni kell a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Szabályozni kell a kiskorúaknak szóló gyorsételreklámozást, és meg kell bizonyosodni arról, hogy az iskolában, kórházakban, kormányzati hivatalokban kínált ételek megfelelnek az egészséges étrend követelményeinek.

Kevesebb hús, több hal

A szakértő szólt az élelmezési helyzetről is. A jelentés összehasonlította az 1961-ben és az 2009-ben jellemző étrendet, és azt fedezte fel, hogy az állati eredetű élelmiszerek aránya 4,46 százalékról 19,68-ra emelkedett.

Wiggins javaslata szerint a kevesebb húst tartalmazó étrendet kellene népszerűsíteni: a hús egészséges alternatívája például a hal legyen, amelynek tenyésztése is olcsóbb, mint a sertésé vagy a szárnyasoké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik