Élet-Stílus

Újabb fogamzásgátlóról derült ki, hogy halálos mellékhatásai vannak

fogamzasgatlo(960x640)(2).jpg (fogamzásgátló)
fogamzasgatlo(960x640)(2).jpg (fogamzásgátló)

Néhány hónappal a Diane-tabletták körüli botrány után, most egy hüvelygyűrű miatt áll a bál.

Épp olyan hatékony, mint a tabletta, csak sokkal kényelmesebb – állítják a hüvelygyűrűk forgalmazói. És tényleg: a kis, 54 milliméter átmérőjű, hormonnal átitatott gyűrűt – amiről, mint ebben a videóban kiderül a férfiak elég keveset tudnak – havonta csak egyszer kell felhelyezni, mégis meggátolja a peteérést.

Az elmúlt napokban azonban nem az előnyeitől hangos a média, hanem éppen a hátrányaitól. Az egyik gyógyszercég által forgalmazott – a magyar jogszabályok miatt általunk meg nem nevezhető – hüvelygyűrűnek ugyanis némely esetben halálos mellékhatásai vannak: vérrögképződést okoz, amely már több esetben végzetes tüdőembóliát okozott. A Vanity Fair című amerikai magazin néhány napja terjedelmes cikket közölt a témában, melyben többek között érintetteket és szakértőket is megszólaltatott.

Sok az érintett…

Így például azt a megtört édesanyát, akinek 24 éves, egyetemista lánya a fogamzásgátló miatt kialakult tüdőembóliába halt bele még 2011-ben. Karen Langhart pontosan emlékszik, amikor hálaadás után csörgött a telefonja, amiben lánya, Erica kétségbeesett barátja értesítette, hogy lányát kórházba vitték, mert váratlanul fuldokolni kezdett. Kiderült, masszív tüdőembóliában szenved, ami a kezelőorvosai szerint a fogamzásgátló számlájára írható. A lány végül nem élte túl.

Nála nagyobb szerencséje volt szobatársának, Megan Henrynek. A profi sportoló lány Ericához hasonlóan ilyen hüvelygyűrűt kezdett használni. Alig telt el 10 nap, a lány arra lett figyelmes, hogy nehezebben kap levegőt. Azonnal orvoshoz ment, aki allergiagyanúval és egy inhalálóval küldte haza. Miután néhány hét múlva rosszul lett egy repülőút közben, tudta, hogy valami nincs rendben. Újabb orvosi vizsgálatok következtek, melyek végre kimutatták, hogy a lány tüdejében számos vérrög keletkezett. Azonnal vérhígitót kapott, és bár már jobban van, sportolói karrierjének búcsút kellett intenie.

A legfrissebb eset nem az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában, egy 44 éves, egygyermekes édesanyával történt. Az asszony ügyvédei állítása szerint azután kapott tüdőembóliát, hogy ezt a hüvelygyűrűt kezdte használni. Kezdetben csak fáradtnak érezte magát, később már alig kapott levegőt: orvostól orvosig járt, mire rájöttek, tüdeje 40 százalékát vérrögök borítják.

A brit orvosok mindenkit lebeszélnek

A hatóságok szerint csak az Egyesült Királyságban 23 lejegyzett esetben okozott súlyos keringési betegségeket ez a gyűrű, gyakran vérrögöket is. A termék már 2002-től van forgalomban az USA-ban, ahol 3500 jogi per van folyamatban egészségügyi komplikációk miatt, és halálesetekre is volt már példa, közöttük a fent említett 24 éves joghallgatóéval. Nem csoda, hogy a brit orvosok, akit csak lehet megpróbálnak lebeszélni erről a hüvelygyűrűről, míg azokat, akik már használják, arra buzdítják, térjenek át egy másik szerre.

Nemcsak ez a termék problémás

Az év elején egyébként egy másik fogamzásgátló szer, a Diane 35 miatt állt a bál. A Le Figaro című francia lap januárban hozott nyilvánosságra egy statisztikát, melyből kiderült, hogy az 1987-ben bevezetett szer eddig legkevesebb 4 halálesetet okozott, melyek kivétel nélkül mélyvénás trombózis miatt következtek be. Épp ezért a francia hatóságok akkor úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a gyógyszer forgalmazását.

Akkor a Diane 35-ről kikértük az Országos Gyógyszerészeti Intézet véleményét is. Ezt ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik