Egy friss kutatás eredménye szerint a magyar karácsonyi vacsora a hatodik legegészségesebb egész Európában. Az elemzők egy átlagos ünnepi vacsora során bevitt kalória, valamint a szervezetbe juttatott zsír és szénhidrát mennyiségét vizsgálták, és az első (legegészségesebb) helyre a franciák főétkezését rangsorolták: a sült csirke-libamáj-desszert tengelyre épülő vacsi során csak 46 gramm zsír és 29 gramm szénhidrát jut egy átlagos francia szervezetbe.
A halászléből, hideg krumplisalátából és savanyúkáposztából (is) álló cseh vacsora a második legegészségesebb (a pazar söröket bizonyára nem számolták bele a derék kutatók); a lengyelek végeztek a harmadik helyen.
Az átlag magyar karácsonyi főétkezés (sajnos nem tudni, mi szerepelt a tipikus menüben) a hatodik helyen szerepel; míg a vacsorangsor végén a briteket találjuk, náluk a legdurvább a karácsonyi falatozás: ők 7000 kalóriával gazdagodnak; 211 gramm szénhidrátot és 69 gramm zsírt visznek be egy ültő helyükben.