Élet-Stílus

3,3 millió forintért egy palack bort

bor (bor)
bor (bor)

Csaknem 40 millió forint értékben – 131 600 eurós áron – kelt el december elején egy 12 palackot tartalmazó rekesz Chateau Cheval Blanc bordeaux-i bor – közölte hétfőn a Christie's.

A legmagasabb saint-émilioni minősítéssel (Premier grand cru classé A) rendelkező, mitikus 1947-es évjáratú bort a Millésimes borkereskedő cég vásárolta meg. Ez volt a Franciaországban minden idők egyik legdrágábban árverezett bora. Az eladó – francia borok gyűjtője – nevét nem hozták nyilvánosságra.

“Az ár kicsit magasnak tűnik, de a tétel értékéhez képest nem túlzott” – mondta Aubert Bogé, vásárló borkereskedő cég vezérigazgatója, aki elmondta: meglepődött, hogy ő nyerte meg a licitet, mert igazából nem is ezt a bort szándékozta megvenni. Mint mondta, rendkívüli vételről van szó, két-három éve még a kezét felemelni sem lett volna ideje a licitnél.
A bort később tovább kívánják értékesíteni. A Millésimes 15 embert foglalkoztat, 2012-ben a forgalma 16 millió euró (4,8 milliárd forint) volt.

A 12 üveget az eredeti faládában, szalma közé csomagolva tárolják, a fa idővel megfeketedett. Az 1990-es években kicserélték az üvegek dugóját, hogy a bor jobban megőrizze a zamatát.

“Az 1947-es a Chateau Cheval Blanc (Fehér Ló Kastély) számára az évszázad évjárata volt” – mondták el a saint-émilioni borászatban, hozzátéve, hogy nagyon nehéz rábukkanni erre az évjáratra.

Az 1947-es Cheval Blanc tartja a világ legdrágábban értékesített borának rekordját: 2010 novemberében a Christie’s genfi árverésén egy hatliteres hordót 304 375 dollárért (jelenlegi árfolyamon 66,6 millió forintért) vásároltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik