Élet-Stílus

Boldog akar lenni? Kapcsolja ki a telefonját!

Az, aki figyelmen kívül tudja hagyni a hívásokat és az SMS-eket, állítólag kiegyensúlyozottabb és kevésbé stresszes.

Arról, akinek állandóan csörög a mobilja, könnyen hihetnénk, hogy tele van barátokkal és nyüzsgő a szociális élete, azért mert egész egyszerűen így látszik. Csakhogy! A tudósok szerint a mobilfüggő emberek élete, akik egy percre sem képesek megválni állandóan pittyegő telefonjuktól, valójában csupa stressz, ők ugyanis állandóan attól rettegnek, hogy lemaradnak valamiről.

A ohiói Kent Egyetem kutatói, Jacob Bakrley, Aryn Karpinski és Andrew Lepp kutatási eredményei egyébként szöges ellentétben állnak azokkal a vizsgálati eredményekkel, amik korábban a mobiltelefonnal kapcsolatban készültek és azt hangoztatták, hogy a mobil közelebb hoz minket egymáshoz, azáltal, hogy megszünteti köztünk a földrajzi távolságot.

Ehhez képest az 500 egyetemi hallgató részvételével készült kutatásból az szűrhető le, hogy a mobil, ahelyett, hogy közelebb hozna, sokakat inkább csak idegesít azzal, hogy úgy érzik, kötelező felvenniük a kapcsolatot. Másoknak nem is a telefonálás, sokkal inkább a közösségi oldalak jelentettek komoly stresszt: ők attól lettek idegesek, hogy úgy érezték kötelességük minden nap valami újdonsággal előrukkolniuk a Facebookos közönségük számára.

Míg ők tudat alatt idegeskedtek, addig azok, akik időről-időre leváltak a telefonjukról, nem. A szakemberek szerint ennek oka, hogy mindenkinek szüksége van egy kis időre egyedül, amikor befelé fordul, megemészti a vele történteket, anélkül, hogy azt azonnal meg kelljen osztania valakivel.

Ön szerint is a telefon az életünk megrontója? Írja meg véleményét kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik