Élet-Stílus

Meglepő sérüléseket okoznak a kütyük

Izom- és ínsérüléseket, vállficamokat és fejsérüléseket is okozhatnak. Elsősorban kicsiknél.

A teniszkönyökhöz hasonlóan például, azoknál, akik túl sokat nyomkodják BlackBerry-jük billentyűit vagy iPad-jük érintőképernyőjét, izom-, ín- vagy idegsérülések jelentkezhetnek. Az ezt követő fájdalmas állapotot gyűjtőnéven ismétlődő terheléses sérülésnek (RSI) nevezi a szakirodalom, melyek közül a legsúlyosabb a kéztőcsatorna szindróma, amit a tartós igénybevétel vált ki, és a kéz, illetve az ujjak izomkárosodásával, valamint zsibbadtságával jár. A mutatóujj merevedése egy másik gyakori probléma, mely során az ínak begyulladnak, és az ujj hajlított állapotban marad. Egyes súlyos esetekben a beteg keze vagy ujja annyira bedagadhat a bőr alatt felgyülemlett folyadéktól, hogy már csak a műtét jelenthet megoldást.

Az Occupational and Environmental Medicine című lapban még 2010-ben megjelent egy tanulmány, amelyben arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogy a mobiltelefonok túlzott használata konstans fülcsengést eredményezhet. Egy felmérés kimutatta, hogy azoknál, akik négy évnél régebb óta használják intenzíven a mobiljukat, kétszer nagyobb esélye volt a tinnitus – azaz a fülzúgás – kialakulásának. Ezt a kellemetlen állapotot van, aki megszokja, ám van, akinél már annyira zavaró, hogy közbeavatkozásra van szükség.

Egy viszonylag frissen azonosított, a fentiekhez hasonló rendellenesség a tenyér verejtékmirigyeinek gyulladása, melyet a PlayStation túlzásba vitt használata következtében tapasztalhatnak meg egyesek.

Szeretné tudni, hogy okozhat egy kütyü fej- és vállpanaszokat? Kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik