Élet-Stílus

Karácsonyi hangolódás a CSIIIKSZ≡RDA kórussal

A jövő hét végén a Néprajzi Múzeumban 110-en énekelnek majd.

Milyen a kóruséneklés a 21. században? Erre is keresi a választ a csaknem tíz éve alakult, kísérletező és improvizáló kedvű CSIIIKSZ≡RDA. A 110 aktív taggal éneklő kórus idei karácsonyi koncertjeinek a Néprajzi Múzeum ad helyet, ahol december 13-14-15-én hat előadást tartanak.

A Tóth Árpád Artisjus-díjas karnagy vezette kórus egy igazi csemegével készül: a lutheránus zeneszerző Heinrich Schütz zenetörténeti ritkaságnak számító oratóriumát, a Máté és Lukács evangéliumok alapján összeállított Karácsonyi Történetet dolgozza fel – Csíkosan. A szöveg a szerző szándékai szerint közérthető nyelven (jelen esetben tehát magyarul) szólal meg, a szólókat a korabeli gyakorlatnak megfelelően a kórustagok éneklik, olyan hangszerek kíséretével, melyek az együttes számára (az adott korban) elérhetők. A fordítás és a hangszerelés a CSIIIKSZ≡RDA közös, önkéntes munkájának eredménye, mint ahogy a hangzást megújító mozgás és a vizuális tartalom is.


Fotó: Facebook / Csíkszerda

A 2004-ben alakult kórus Tóth Árpád karnagy vezetésével vallja, hogy a 21. század elején ideje leszámolni a kórusénekléshez tapadó mintegy száz éves megszokásokkal, érdemes újragondolni a közösen énekelve alkotás minden egyes mozzanatát. Évek óta kísérleteznek – komoly szakmai és közönségsikerektől támogatva – a hagyományos kóruséneklés megújításával, új lehetőségeinek felfedezésével. A világhírű svéd karnagy, Gunnar Eriksson által elindított kórusimprovizációt továbbgondolva, közösségi szinten újraértelmezve olyan előadásokat hoznak létre, amelyekben az előre megkomponált zenei egységek váltakoznak az előadás pillanatában megszülető, de formájában, struktúrájában sok hónapos munkával kialakított és előre egyeztetett szabad improvizációval. Előadásaikra a különleges akusztikai élmény, a fokozott drámai hatás, a váratlan zenei megoldások és a különleges helyszínek jellemzők. Felléptek már elhagyott templomban, gyógyfürdőben, az Öntödei és Iparművészeti Múzeumban, de bevásárlóközpont parkolójában és romkocsmában is.

A kórus a zene birodalmának új mezsgyéin halad, kreatían improvizál, kipróbál szokatlan dolgokat – a visszajelzések alapján az eredmény katartikus és garantáltan megújítja a lelket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik