Élet-Stílus

Túl sok a növényvédőszer a bébiételekben

A vizsgált termékek közül többen is határérték felett volt a növényvédőszer-maradvány értéke.

Az elmúlt öt év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül 2 babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékokat – olvassuk az Ökoanyu blogon, ahol a szerző kitér arra is, ezek a maradványok miért veszélyesek:

Ezek, noha akut tüneteket nem okoznak, az évek során felhalmozódhatnak a szervezetben és felnőttkorban akár még súlyos allergiát is kiválthatnak. A szakemberek tájékoztatása szerint ahhoz, hogy rosszullétet, hasmenést okozzon, a babáknak hatalmas mennyiséget kell a szennyezett ételből elfogyasztani. A bébiételben talált szerrel az a probléma, hogy a rákkeltő hatása a tudomány jelenlegi álláspontja szerint, hosszú távon jelentkezik.

A blog szerzője nem érti, hogy képes a gyártó, aki vállalja, hogy babáknak gyárt ennivalót, miért nem képes betartani az előírásokat? Majd utalva a Tudatos Vásárlók Egyesületének kezdeményezésére így folytatja:

“Az is kemény, hogy így kell pénzt gyűjtögetni arra, hogy akkor ezt talán valaki tesztelje le, nézze meg és tudjuk mi van. Nem mondjuk a NÉBIH-nek lenne ez a dolga? Vagy ha nem az ő dolguk, akkor kié?

Úgyhogy tolmácsolnám a Tudatos Vásárlók kérését:

Szeretnénk megtudni, mely termékek fogyaszthatók biztonsággal,előfordulnak-e permetszerrel szennyezett bébiételek a boltok polcain.”

Ha szeretne még többet megtudni a témában, olvassa el az Ökoanyu vonatkozó cikkét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik