Élet-Stílus

Komoly veszély leselkedik a balkezesekre

obama (obama, )
obama (obama, )

Meglepő eredményre jutottak a tudósok.

Az átlag népesség körében azonban csak mintegy 10 százalékos a balkezesek aránya. A szakértők szerint a balkezesség kialakulásáért felelős agyi folyamatok szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában is. A balkezesek társadalmának leghíresebb tagjai között van Vilmos herceg, Barack Obama, David Cameron, Sir Paul McCartney, Nicole Kidman és Angelina Jolie is. Ezen kívül számos amerikai elnök is balkezes volt, így az idősebb George Bush és Bill Clinton is. Ronald Reagan pedig állítólag mind a két kezével képes volt írni. A Macintosh eredeti fejlesztői közül ötből négyen voltak balkezesek, mint ahogy az Apolló űrhajósai között is minden negyedik asztronauta balkezes volt.

“A felmérési adatok szerint a pszichotikus betegségekben szenvedők körében meglepően magas a balkezesek aránya – nyilatkozta Jadon Webb, a Yale Egyetem kutatója – Ezzel szemben a bipoláris zavarban szenvedők esetében csak mintegy 10 százalékos a balkezesek aránya, vagyis járulékosan annyi, amennyi az átlag népességben a balkezeseké.”

“A pszichózis és a jobb- vagy balkezesség közti összefüggéseket vizsgáló kutatás egy korábbi tanulmányra épül, aminek során a tudósok megpróbálták kideríteni, hogy az agy fejlődése és a különböző működési zavarok miként befolyásolhatják a skizofrénia kialakulását. Ez rendkívül fontos ahhoz, hogy később jobb kezelési módszereket fejleszthessünk ki” – nyilatkozta Nick Craddock, a Cardiff Egyetem pszichiátere. “A mostani kutatás azért is nagyon fontos, mert megerősíti a feltételezést, hogy a súlyos pszichiátriai betegségnek nagyon is valós fizikai hátterük van, és nem csak lelki, vagy mentális problémák miatt alakulhatnak ki” – nyilatkozta Craddock professzor.

Ha szeretne még többet megtudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik