Élet-Stílus

Több a rákkeltő anyag a csempészcigiben

Csempészcigi (Csempészcigi)
Csempészcigi (Csempészcigi)

Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltő anyagot találtak, mint a dohányboltokban kaphatóakban.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője a tavalyi vizsgálatok idén publikált eredményéről közölte: a legálisan forgalmazott és a csempészett cigaretták füstjét hasonlították össze. Kémiai összetevőik és toxicitásukat vizsgálták, fémeket, illékony szerves vegyületeket, poliaromás szénhidrogén-vegyületcsoportokat néztek.

Kiderült, hogy a fémek közül a kadmium négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen az illegális termékekben, a benzolból, amely szintén erősen rákkeltő anyag, ötven százalékkal többet mutatott ki a vizsgálat, mint a legális forgalomban lévőkben. A legálisan forgalmazott dohányárukban is vannak egészségkárosító anyagok, de a csempészett cigarettákban ezek jóval nagyobb mennyiségben mutathatók ki.

Az eltérés a dohány termesztésének és kezelésének körülményeiben keresendő, illetve abban, hogy a csomagolásnál nem tartják be a higiénés szabályokat. Míg a legális forgalomban kapható dohányáruk nyomon követhetők a termesztéstől a gyártáson át a csomagolásig, addig az illegálisan forgalomba kerülő termékeknél nincs kontroll – mondta Beregszászi Tímea.

Gyerekjáték feketén venni

Híradónk korábban rejtett kamerával járt utána, mi mennyi a dohány feketepiacán. A Hír24 riportere 34 perc alatt vásárolt feketén cigarettát Budapesten. Az már más kérdés, hogy milyet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábban már bevizsgálta az illegálisan árusított távol-keleti cigarettát. A többi között madárürüléket, apró szögeket és gazt is találtak benne.

A nemzeti dohányboltok megjelenésével rohamosan erősödik a feketekereskedelem, és ezzel arányosan drasztikusan csökken a dohánytermékekből származó adóbevétel. A csempészett cigaretta aránya már 10 százalék fölött van a piacon, a költségvetés ezzel kapcsolatos kiesése akár 50 milliárd is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik