Élet-Stílus

AIDS-eseknek tilos lehet a fürdő

kinai-furdozok(960x640)(1).jpg (kínai fürdőzők)
kinai-furdozok(960x640)(1).jpg (kínai fürdőzők)

Kitiltanák a kínai fürdőközpontokból a szexuális úton terjedő betegségekben szenvedőket, de a jogszabálytervezet a bőr- és nemi betegekkel egy sorban említi az AIDS-eseket is.

A kínai kereskedelmi tárca által jegyzett tervezetet hivatalosan is vitára bocsátották, s a kérdésben máris több bíráló vélemény kapott nyilvánosságot. A dokumentum szerint azokat az intézményeket, ahol fürdést, pezsgőfürdőt, lábmasszázst ajánlanak, s megsértik a rendelkezést, 30 ezer jüanig (482 ezer forint) terjedő bírsággal sújthatnák.

A Beijing Morning Post című lapban megszólalt Vu Hao, a felsorolt betegségek pekingi kutatóintézetének igazgatója, aki szerint fertőző bőr- és nemi betegségekkel eddig sem volt szabad uszodákat, fürdőket látogatni, de a HIV-fertőzöttek, illetve az AIDS-betegek közéjük sorolása – szerinte – indokolatlan. Érvei szerint a vírus nem él meg a vízben, és a HIV-fertőzöttek nyálában, illetve könnyében kevés vírusmennyiség található, így csak közvetlen nyílt sebbe jutása okozhatna veszélyt.

Egy pekingi fürdő üzemeltetője arra hivatkozott, hogy a szabály betartatása rendkívül nehézkes lenne, hiszen nincs joguk rákérdezni az egyes emberek betegségeire, s kiszűrni sem tudják őket. Az AIDS-betegek egyenjogúságáért küzdő kínai civilszervezetek ugyancsak hangoztatták, hogy az új helyzet növeli a félreértést és a hátrányos megkülönböztetést, továbbá a félelmet az AIDS-esektől.

Az UNAIDS ugyancsak elutasította a tervezetet, amely szerint a fürdőkben a tiltást táblán kellene közzé tenni. Az ENSZ-hivatal Kína-koordinátora, Hedia Belhadj azt nyilatkozta, hogy kezdeményezték az AIDS-esekre vonatkozó rész törlését a tervezetből. A nemzetközi szervezet becslése szerint Kínában körülbelül 780 ezer HIV-fertőzött él, tavaly csaknem 69 ezer új esetet vettek nyilvántartásba. A halálesetek száma 2012-ben 8,6 százalékkal nőtt, elérte a 17 740-et.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik