Élet-Stílus

Lárvát a sebre!

Még ha elsőre gusztustalannak is tűnik, egy nagyon egyszerű és olcsó gyógymódról van szó, amelyet Szlovákiában és Afrikában is alkalmaznak.

Elfertőződött sebek, égési sérülések, felfekvések kezelésére

A lárvák valahogy úgy gyógyítanak, mint az édesvízi doktorhal, amely segít eltávolítani az üszkös, vagy elhalt bőrt főként a pikkelysömörben szenvedő betegeknél – magyarázza egy szlovák kutatócég vezetője, Petrom Takáč, aki csapatával nemcsak szülőhazájában alkalmazza a nem mindennapi gyógymódot, hanem kenyai orvosoknak is megtanították azt.

Így működik

Egy egyszerű légyfajtával, selymes dögléggyel dolgozik a csoport. Steril, lárvás kötést tesznek a páciens nyílt sebére, és aztán a természet gyógyít.  18-24 órán belül az 1-2 milliméteres lárvák kikelnek a petékből, és rögtön táplálkozni kezdenek. Olyan enzimeket bocsátanak ki, amely feloldja az elhalt szövetet. A módszer teljesen biztonságos, mivel a lárva az élő szövetet nem támadja meg. A seben lévő kötés felszívja a feloldott, elhalt szövetet, és többszöri újrakötözés utána a sérülés kitisztul és meggyógyul.

Ezért jó Kenyában is

Ilyen legyet Afrikában is könnyű találni. A lárva terápia egyszerű és olcsó, nincs szükség antibiotikumokra és drága gyógyszerekre – sorolja a módszer pozitívumait a szakember.

A hosszú időn keresztül nem gyógyuló sebek leginkább az idősek, a hontalanok, és azok körében gyakoriak, akik nem jutnak megfelelő ellátáshoz. Afrikában például sokan nem tudnak orvoshoz menni, mert nincs a közelben vagy nincs rá pénzük. Ezért arrafelé különösen nagy segítség ez a terápia.

Megosztás

A szlovák csapat Nairobiban kialakított egy döglégy kolónia laboratóriumot és megtanították egy afrikai sebésznek valamint két technikai dolgozónak, hogyan kell a módszert a gyakorlatban alkalmazni. Ezek után e három ember önállóan is tud gyógítani lárvákkal és tovább is adhatják a tudást helyi kollégáiknak.

A kenyai laboratórium az egész országnak elegendő mennyiséget tud termelni, három kórházzal már meg is állapodtak az együttműködésről.

A cikk a DemNet Alapítvány V4Aid projektje keretében valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik