Élet-Stílus

Minden átmegy az anyatejbe?

Attól fáj a baba hasa, amit az édesanya megevett. Vagy mégsem?

Ha valaki szoptat, az óvatosság egyáltalán nem indokolatlan, hiszen bizonyos anyagok, köztük kifejezetten káros és mérgező hatásúak bejuthatnak a tejbe, és ott akár magas koncentrációt is elérhetnek. Az anya által elfogyasztott drogok többsége például a szopós csecsemőnél is tüneteket okoz.

Parázs vita a nyilvános szoptatásról:

A gyógyszerek esetében már nem lehet általános választ adni, hiszen a szer kémhatása, molekulatömege, zsír- vagy vízoldékonysága, orális biohasznosulása is szerepet játszik abban, hogy a baba az anyatejjel végül is mennyit fogyaszt el belőle, és abból, amit elfogyaszt, mennyi az, amennyi valóban “hasznosul”, és mekkora hányad távozik érintetlenül a szervezetéből. Ezért akkor, ha az anyának gyógyszert kell szednie, nem szükséges azonnal és automatikusan az elválasztásra gondolni, vagy arra, hogy inkább nem veszi be a gyógyszert, mert az esetek többségében összeegyeztethető a gyógyszerszedés és a szoptatás. Ha gyógyszert kell szedni, érdemes a hatóanyag, a dózis és a gyerek életkorának ismeretében szoptatási szaktanácsadóhoz fordulni, és rákérdezni.

Sokszor felmerül a kérdés, befolyásolható-e a tej alapvető alkotóelemeinek aránya, mennyisége. Például hogyan tehetjük zsírdúsabbá, fehérjedúsabbá, édesebbé, hogyan növelhetjük vas- és vitamintartalmát. Induljunk ki abból, hogy az anyatej összetétele nem véletlenül vagy “gyártási hiba” következtében olyan, amilyen. Bizonyos összetevőit lehet befolyásolni, másokat pedig nem. A zsírtartalom például annak függvényében változik körülbelül 1,5 és 10 százalék között, hogy milyen mértékű a mell kiürítettsége. Minél alaposabban kiürített mellből szopik a baba, annál zsírosabb tejhez jut. Viszont az, hogy az anya tápláléka mennyi és milyen zsírt tartalmaz, nem befolyásolja az anyatej zsírtartalmát, legfeljebb a zsírsavösszetételt.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide, és olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik