Élet-Stílus

Így néz ki egy átlagos magyar nő

Több száz női arckép adta ki a végeredményt.

Ha valakire azt mondják „átlagosan” néz ki, az szerintünk az esetek többségében nagyon nem örül. Pedig, ha elnézzük ezeket a képeket, melyeket a Glasgow Egyetem kutatói készítettek egy program segítségével 41 különböző etnikum átlagos képviselőjéről, annyira nem rossz dolog ez. Hogy mást ne mondjuk, ott van például a makulátlan bőr, a fiatalos arc és az élénk tekintet.


Kép forrása: The Daily Mail

A módszer egyébként, amivel az arcképeket elkészítették, ősöreg. Már az 1880-as években is ismerték, sőt használták is. Az első ily módon elkészült képeket Sir Francis Galtonnak, Charles Darwin tudós unokatestvérének köszönhetjük. Ő volt az első, aki átlagos arcokat hozott létre azzal, hogy vadidegen emberek portréját helyezte egymásra nagy körültekintéssel.

A glasgow-i tudósoknak Galtonnál egyszerűbb dolguk volt, hiszen a képek egymásra rakosgatását, illetve a kép korrigálását egy számítógépes program végezte. Az eredmény ennek ellenére sokak szerint nem tökéletes. A kritikusok szerint a megjelenő arcok túlságosan fiatalok összehasonlítva az adott országok átlagéletkorával.

Ön szerint jól sikerült az átlagos magyar női arcról készült portré? Írják meg a véleményüket kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik