“Tudjuk, hogy a bélflóra összefüggésben áll az egészséggel és az elhízással, de azt nem, hogy pontosan hogyan” – nyilatkozta a társszerzőként közreműködő Dusko Ehrlich, a Nemzetközi Emberi Mikrobiom Szabvány kutatócsoport vezetője. Eredményeik alapján “a legtöbb súlyt felszedő embereknél hiányoztak bizonyos baktériumfajták, vagy csak elenyésző mértékben voltak jelen. Ez új kezelési módok előtt nyitja meg a kaput.”
Más szakértők is egyetértenek abban, hogy a táplálék feldolgozásában kulcsszerepet játszóbelek működése lényeges a hízás és a fogyás szempontjából. “Már köztudott, hogy a bélflóra baktériumai hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez az immunválaszokon és a tápanyagok felszívódásán keresztül. Ez azt jelenti, hogy az antibiotikumok, illetve a csak bizonyos baktériumok szaporodását támogató élelmiszerek az egész testünkre negatívan hatnak” – magyarázta Jeffrey Cirillo, a Texas A&M Egészségügyi Kutatóközpont professzora.
- További részletek a HáziPatika.com oldalon